Meny

Ekspert: Bevis for drapsplanlegging avgjør ubåtsaken

Aktor Jakob Buch-Jepsen på vei til Københavns Byret da rettssaken ble innledet torsdag 8. mars. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

Det aller viktigste for aktoratet i ubåtsaken er å bevise at Peter Madsen planla drapet på Kim Wall. Onsdag fortsetter utspørringen av Madsen i retten.

Hvis aktoratet lykkes med å bevise at drapet på den svenske journalisten var planlagt, kan Madsens egne forklaringer legges til side. Da spiller det også mindre rolle at rettsmedisinere ikke har kunnet fastslå den nøyaktige dødsårsaken, mener tidligere jussprofessor Eva Smith.

– Det hele er en sannsynlighetsbedømming. Man skal ta stilling til om hans forklaring er utover enhver rimelig tvil, sier Smith.

Da Madsen forklarte seg under rettssakens første dag i Københavns Byret for snart to uker siden, fastholdt han at Wall døde som følge av en ulykke. Uten å være i nærheten av å skjelve på stemmen, hevdet han at det oppsto tekniske problemer på ubåten, og at Wall døde som følge av undertrykk og giftige gasser mens han selv var oppe på dekk.

Påtalemyndigheten mener Wall ble grovt mishandlet og deretter drept av Madsen etter at hun gikk om bord i ubåten for å lage en reportasje 10. august i fjor.

Aktuelt: Rettspsykiaterne kaller Madsen en pervers psykopat

Fakta om ubåtdrapet i Danmark:

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage en reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere. Da han kom i land, ble Madsen pågrepet.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen person ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viste ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det ble funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, 31. august, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

* 8. mars startet rettssaken mot Madsen i København. Han tiltalt for både overlagt drap, likskjending og grove seksuelle overgrep. Rettssaken er ventet å pågå fram til 25. april. Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om livsvarig fengsel for Madsen, sekundært forvaring. Livsvarig fengsel i Danmark er i utgangspunktet uten tidsbegrensning, med mulighet for benåding etter tidligst 12 år.

Svekket troverdighet

Eva Smith konstaterer at Madsens troverdighet er svekket ettersom han flere ganger har endret forklaring. Rett etter at han ble pågrepet sa han at Kim Wall ble satt i land i København samme kveld som hun ble med ham om bord.

Det er også flere andre ting som taler for at Madsen ikke er til å stole på: Hvorfor kalte han ikke på hjelp? Hvorfor parterte han kroppen, festet metallrør til delene og senket dem i sjøen? Og hvorfor senket han deretter ubåten?

Aktor Jakob Buch-Jepsen mener dessuten at tekniske og rettsmedisinske undersøkelser viser at Madsens forklaring ikke kan være riktig.

Aktuelt: Madsen: – Jeg ville skåne verden

Ukjent dødsårsak

Ifølge Smith har aktoratet mange trumfkort, men tiltalen har ett svakt punkt:

– Det er jo et åpent spørsmål hvordan hun døde. Man har teorier, men det er bare teorier, sier hun.

Derfor blir det helt avgjørende at aktoratet kan overbevise domstolen om at Madsen hadde planlagt å drepe. Som bevis for dette er det blant annet pekt på at Madsen tok med seg metallrør og verktøy om bord. Aktoratet har også vist til Peter Madsens interesse for ekstremt brutale voldsfilmer, skildringer av virkelige drap.

Peter Madsens forsvarsadvokat Betina Hald Engmark har en vanskelig sak, mener andre jurister. Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

Smith konstaterer at Madsens forsvarsadvokat Betina Hald Engmark har en meget vanskelig oppgave. Hun tror dessuten at Madsen ikke har lyttet til hennes råd.

Aktuelt: Kim Walls siste meldinger: «Jeg er fortsatt i live»

– Patologisk løgner

Den samme oppfatningen har den danske forsvarsadvokaten Mette Grith Stage. Hun mener også at Madsen har gjort saken sin verre ved å forklare seg mens politietterforskningen pågikk. Etterforskerne har flere ganger kunnet tilbakevise Madsens versjon, noe som har ført til at han har endret forklaring.

– Han framstår som svært lite troverdig, det er et meget sterkt kort for aktoratet, sier Grith Stage, som også viser til den rettspsykiatriske undersøkelsen.

– Den slo fast at Madsen er en patologisk løgner. Det er noe aktoratet planlegger å bruke, det var derfor det ble løftet fram allerede første dag, sier hun.

Rettssaken skal gå over tolv dager og er planlagt avsluttet 25. april. Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om livsvarig fengsel.

Aktuelt: Forsvarer i ubåtdrapssaken: – Han er allerede dømt i folkedomstolen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært