Galapagos trues av søppel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 22 tonn søppel har blitt samlet inn fra strendene på Galapagos bare siden januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paradisøyene utenfor kysten av Ecuador er verdens kanskje mest berømte naturlige habitat for en rekke sjeldne dyrearter. Nå truer menneskenes forsøpling av verdenshavene det unike dyrelivet og det skjøre økosystemet.

Bare siden januar i år har 22 tonn søppel blitt samlet opp fra strendene i øygruppen, opplyser ansatte i nasjonalparken til nyhetsbyrået AFP.

Ett hundre år etter at plasten ble oppfunnet, havner anslagsvis 15 tonn med plast i havet hvert eneste minutt. Forskere mener at vi har skapt et evig miljøprogram. Problemet er så altomfattende at strandryddere på Galapagos knapt leer på øyelokket når de finner plastflasker fra Indonesia på stranden, plastflasker som havstrømmene har ført med seg fra andre siden av Stillehavet.

Les også: Galapagos kjemper mot fristelsen til å åpne for masseturisme

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plastpartikler blir også funnet i magen på flere av dyrene i den unike øygruppen. Plasten brytes ned til mikropartikler som er umulig å samle inn.

Tror det er egg

– Mange dyr forveksler plastbitene med egg fra dyr de vanligvis spiser, forteller Jorge Carrión, leder for nasjonalparken på Galapagosøyene.

Galapagos tilhører det søramerikanske landet Ecuador og ligger omlag 1000 kilometer fra Sør-Amerikas vestkyst. Det meste av søppelet blir ført med strømmene fra Mellom- og Sør-Amerika, men det dukker også opp søppel, skrap og etterlatenskaper fra Asia, ifølge en pressemelding fra parken.

Les også: Her kan du dykke med stjernene i «Blue Planet II»

Saken fortsetter under bildet

Innbyggere samler opp søppel på Galapagos. Foto: Parque Nacional de Galápagos.
Innbyggere samler opp søppel på Galapagos. Foto: Parque Nacional de Galápagos.

97 prosent er nasjonalpark

Et av målene med å samle inn søppel fra strendene er å undersøke om invaderende arter også kan nå øyene, skriver AFP.

I dag er 97 prosent av Galapagosøyene registrert som nasjonalpark. Nasjonalparken ble opprettet i 1959 for å beskytte øyas landoverflate, og i 1978 klassifiserte UNESCO skjærgården som verdensarvsted. Et marint reservat som strekker seg over 138.000 kvadratkilometer ble også etablert.

Les også: Ny kjempeskilpadde oppdaget på Galápagosøyene