Meny

Erdogan: Vi har full kontroll over Afrin sentrum

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan erklærer at tyrkisk-støttede opprørere har tatt kontroll over den syriske byen Afrin. Bildet er tatt tidligere i mars. Foto: Kayhan Ozer / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hevder at tyrkisk-støttede opprørere har full kontroll over den kurdiskdominerte byen Afrin nord i Syria.

Kunngjøringen kom like etter at det ble meldt at tyrkiskstøttede styrker hadde rykket dypt inn i den syriske byen.

– Enheter fra Den frie syriske hæren, som støttes av tyrkiske væpnede styrker, tok kontroll over sentrum av Afrin klokka 8.30 i morges, sier Erdogan og føyer til at det snart skal settes i gang minerydding i byen.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldte søndag morgen om harde kamper og at tyrkiskstøttede styrker hadde tatt kontroll over flere nabolag.

Opprørerne selv meldte at de hadde gått inn i den vestlige og østlige delen av byen og tatt kontroll over minst to bydeler.

Les også: SOHR: Tyrkiske styrker har gått inn i Afrin by - 1.500 kurdiske krigere drept

Gjemmer seg i kjellere

Sivile som skjuler seg i kjellere, kunne høre kamper utenfor og at folk ropte «Gud er størst», opplyser en innbygger til nyhetsbyrået AFP.

SOHR melder også at over 1.500 kurdiske krigere er drept i løpet av den to måneder lange tyrkiske offensiven. De fleste skal ha blitt drept i luftangrep og artilleriild.

I tillegg er over 400 tyrkiskstøttede opprørere drept i den samme perioden, ifølge SOHR.

Lørdag ble det meldt at 200.000 av Afrins innbyggere hadde flyktet sørover til områder som fortsatt kontrolleres av den syriskkurdiske militsgruppen YPG eller styrker som er alliert med det syriske regimet.

Bakgrunn: Tyrkia: Tar «innen kort tid» kontroll over Afrin

Sivile tap

Offensiven har også krevd minst 280 sivile liv, ifølge SOHR, men dette er blitt avvist kategorisk av tyrkiske myndigheter, som framholder at de gjør alt for å skjerme sivile.

Flesteparten av innbyggerne i Afrin er kurdere, og de siste dagene har tusenvis av kurdere demonstrert i en rekke vestlige byer i protest mot den tyrkiske offensiven. Også i Oslo demonstrerte kurdere utenfor Utenriksdepartementet lørdag.

Tyrkias mål er å drive vekk YPG, som har spilt en viktig rolle i kampen mot IS, men som Tyrkia regner som en terrororganisasjon, og som Tyrkia også anklager for å stå i ledtog med den kurdiske PKK-geriljaen på tyrkisk siden av grensen.

Populært