Meny

Russland svarer Storbritannia med samme mynt – utviser 23 britiske diplomater

Storbritannias statsminister Theresa May på besøk i Salisbury. Foto: Toby Melville / AP / NTB scanpix
Russland utviser 23 britiske diplomater og stanser aktivitetene til British Council, opplyser det russiske utenriksdepartementet. Storbritannia er ikke overrasket.

Fakta om nervegiftangrepet i Salisbury

* Søndag 4. mars ble den russiske eksspionen Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33) funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia. To uker senere ligger begge fortsatt i koma, og tilstanden deres beskrives som kritisk, men stabil. Også en politimann er innlagt på sykehus, men tilstanden hans oppgis å være bedre.

* 12. mars, en drøy uke senere, sa statsminister Theresa May at det er stor sannsynlighet for at Russland står bak angrepet.

* May sa også at nervegiften som ble brukt i angrepet, er identifisert som novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

* 14. mars kunngjorde May at Storbritannia utviser 23 russiske diplomater i tillegg til en rekke andre tiltak mot Russland.

* 17. mars svarte russiske myndigheter med å utvise 23 britiske diplomater og stanse aktivitetene til den britiske kulturinstitusjonen British Council i alle deler av Russland.

* Russiske myndigheter avviser anklagene om at de er involvert i giftangrepet.

* Britisk politi har startet etterforskning av hvorvidt russere kan knyttes til 14 andre dødsfall de siste årene.

Beslutningen ble kunngjort få dager etter at Storbritannia ga beskjed om at 23 russiske diplomater må forlate Russlands ambassade i London.

Den diplomatiske feiden har brutt ut etter giftangrepet mot den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia i byen Salisbury for snart to uker siden.

– 23 diplomatisk ansatte ved den britiske ambassaden i Moskva er erklært som uønsket og vil bli utvist innen en uke, heter det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet lørdag.

Les også : USA lover reaksjoner etter giftangrep i Storbritannia

British Council

Beskjeden kom etter at Storbritannias ambassadør i Moskva, Laurie Bristow, ble kalt inn på teppet for andre gang i løpet av få dager.

Departementet melder også at British Council må stanse aktivitetene sine rundt omkring i Russland.

British Council er en britisk organisasjon som ble stiftet av den britiske staten i 1934, og som har som formål å spre kunnskap og skape forståelse mellom briter og mennesker i andre deler av verden.

– Som følge av den uregulerte statusen til British Council er aktiviteten stanset, skriver departementet.

Fredag hevdet utenriksminister Boris Johnson at president Vladimir Putin må være direkte involvert i nervegiftangrepet, noe som ble avvist på det sterkeste av Putins talsmann.

Les også: Russland anklages for å stå bak løsepengevirus

Presidentvalg

Straffetiltakene mot Storbritannia blir offentliggjort dagen før Russland skal velge ny president, et valg som Putin er ventet å vinne med stor margin.

Den bitre striden som har oppstått mellom de to landene etter giftangrepet, involverer nå også en rekke andre vestlige land, som har gått ut og støttet britene.

Storbritannias opposisjonsleder, Jeremy Corbyn fra Labour, har imidlertid advart sine kolleger i Parlamentet mot å trekke forhastede konklusjoner om hvem som står bak.

Sovjetisk nervegift

Ifølge britiske myndigheter ble Skripal og datteren forgiftet med nervegiften Novitsjok, som ble utviklet i det tidligere Sovjetunionen for militært bruk. Begge er innlagt på sykehus, og tilstanden beskrives fortsatt som kritisk.

May krevde rett etter giftangrepet en forklaring fra russerne på hvordan det har seg at en russiskprodusert nervegift ble brukt i angrepet. Hun truet samtidig med at russiske myndigheter ville bli holdt ansvarlig hvis det ikke kom noe troverdig svar.

Russerne har svart med å kalle anklagene for tullete og provoserende. De har også sagt at de vil samarbeide om etterforskningen og bedt om å få utlevert prøver av stoffet som de to ble forgiftet med.

– Russlands gjengjeldelse var ventet

Den britiske regjeringen er ikke overrasket over at Russland utviser 23 britiske diplomater. Til uken skal myndighetene vurdere hva som skjer videre.

I en uttalelse fra utenriksdepartementet i London heter det at utvisningen var ventet, og at landets nasjonale sikkerhetsråd skal møtes neste uke for å bestemme neste skritt.

Russland ga lørdag de 23 britiske diplomatene en ukes frist til å forlate landet. I tillegg må kulturinstitusjonen British Council innstille all aktivitet i Russland.

Beslutningen ble offentliggjort tre dager etter at Storbritannia utviste 23 russiske diplomater som følge av nervegiftangrepet mot eksspionen Sergej Skripal og hans datter i Salisbury.

Britiske myndigheter sier de er overbevist om at Russland står bak ettersom nervegiften er en type som ble utviklet av russerne mot slutten av den kalde krigen.

Populært