Meny

«Konstruktive» Nord-Korea-samtaler i Sverige

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho og hans delegasjon ved ankomst til den nordkoreanske ambassaden på Lidingö i Stockholm torsdag kveld. Foto: Vilhelm Stokstad/TT / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Sveriges utenriksminister Margot Wallström beskriver møtene med sin nordkoreanske kollega som «bra og konstruktive». 

Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho er på langhelgtur i Stockholm og satt fredag i møter med både Wallström og statsminister Stefan Löfven.

– Det var en bra og konstruktiv stemning. Vi får se hva som skjer videre, sa utenriksminister Wallström da hun kom ut av huset hvor samtalene har foregått.

– Akkurat nå trengs det dialog, og vi er glade for å ha dette møtet. Men vi er ikke naive og tror vi kan løse alle verdens problemer. Det er opp til partene å avgjøre veien videre, sier Wallström. Lørdag skal partene møtes igjen.

Spesielt forhold

Foreløpig har svenske myndigheter vært tilbakeholdne med informasjon om innholdet i møtene, men har bekreftet at sikkerhetssituasjonen på Koreahalvøya står på agendaen.

Sverige var det første vestlige landet som opprettet ambassade i Nord-Korea, og den svenske ambassaden hjelper blant andre USA med å ivareta deres diplomatiske interesser i landet.

– Møtet vil fokusere på Sveriges konsulære sikkerhetsoppdrag for USA, Canada og Australia, opplyste Wallström på forhånd.

– Bruker kontaktene

Den siste tiden er Sverige blitt nevnt om et mulig møtested hvis det blir noe av toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

– Vi kan bruke vår rolle og også våre kontakter for å legge til rette for interaksjon mellom USA og Nord-Korea, har Wallström sagt.

Sveriges statsminister Stefan Löfven møtte også Ri Yong-ho i morgentimene fredag i regjeringsbygningen Rosenbad, men har foreløpig ikke kommentert møtet.

Sør-Korea og USA har deltatt i forberedelsene til samtalene i Stockholm, skriver nyhetsbyrået TT.

(©NTB)

Populært