Meny

EU vil at Schengen skal visum-straffe tredjeland

Visum utstedt av tyske myndigheter. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen vil straffe enkeltland med visumvansker dersom de ikke blir bedre til å ta tilbake egne statsborgere som er utvist.

EU-kommisjonen foreslår overhaling av reglene for å komme inn i Schengen-sonen i Europa som Norge er en del av.

Kommisjonen foreslår at Schengen-landene reagerer med strengere visumregler mot land som ikke er flinke nok til å ta tilbake sine egne borgere som ikke har rett til opphold i Schengen-landene, skalte irregulære migranter.

– Jeg kan ikke forstå hvordan et land kan nekte å ta imot sine egne borgere etter å ha reist ulovlig inn i Europa, sier EU-kommissær for innvandring, Dimitris Avramopoulos på en pressekonferanse.

Justis- og beredskapsdepartementet kunne ikke umiddelbart kommentere saken overfor ABC Nyheter. Imidlertid må Norge gi beskjed innen 30 dager om de godtar Schengen-rettsakter som er vedtatt av EU, eventuelt kan regjeringen ta forbehold om Stortingets samtykke.

Vil gjøre det surt for vanskelige tredjeland

Irregulære migranter kan være alt fra asylsøkere som har fått endelig avslag til personer som reiste lovlig inn med visum, men ikke har reist ut før visumet har løpt ut.

Tiltakene EU-kommisjonen foreslår er å korte ned på gyldige visumperioder, kutte ned på såkalt flerreisevisum, øke visumgebyrene, forlenge saksbehandlingstiden og øke kravene til tilleggsdokumenter. Kort fortalt gjøre det vanskeligere for borgere fra enkelte land til å få visum.

På den andre siden vil EU gjøre prosessen enklere enn den er i dag for søkere fra land de stoler på. Som ledd av dette vil de innføre databaser med biografisk innhold som skal deles mellom Schengen-landenes myndigheter og brukes til obligatoriske kontroller av visumsøknader.

Forslaget må få støtte fra EU-parlamentet.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen

Rødt: Land hvis borgere trenger Schengen-visum. Mørkerødt: Krav om visum og flyvisum. Grønt: Trenger Schengen-visum Blått: Schengen-land Lyseblått: Land med særavtaler med Schengen. Foto: EU

– Må slåss om returer

Kommisjonen ønsker å regelmessig foreta en vurdering av tredjelandets samarbeid om returer. Ifølge EUs tall gjengitt av Financial Times tok Etiopia, Gambia, Mali, Elfenbenskysten, Guinea og Senegal tilbake under ti prosent av sine borgere sendt tilbake.

Pakistan, Nigeria, Bangladesh, Marokko, Tunis og Armenia tok imot under 30 prosent.

– Land som Mali, Senegal og Elfenbenskysten samarbeider i veldig liten grad. Vi må slåss for å skaffe det beryktede konsulpasset for å returnere migranten, noe som underminerer vår tillit til disse landene, sier en diplomat til AFP.

EU-kommisjonen opplyser at hovedgrunnen er både mangel på samarbeid fra tredjeland, sammen med problemer med å identifisere vedkommende og få tak i dokumentasjon fra land utenfor EU.

EU opplyser at av rundt 2,5 millioner asylsøkere til Europa i året, får rundt 300.000 asylbeskyttelse. 660.000 av asylsøkere som kom i løpet av flyktningkrisen 2015 og 2016 har fått positivt svar. 285.000 båtflyktninger er reddet siden 2016 og over 2000 ble reddet etter å ha blitt forlatt i Sahara av smuglere.

Imidlertid er det utfordrende å sende tilbake dem som har fått avslag. I 2016 er det antatt at det oppholdt seg rundt 984.000 irregulære migranter i EU.

Niger i 2013: Soldater og hjelpearbeidere graver graver til rundt 100 migranter som døde av tørst i Sahara etter at lastebilen de reiste i brøt sammen. Foto: Almoustapha Alhacen / AP

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært