Meny

Filippinene klager over kampanje for å «korsfeste Duterte»

Filippinenes omstridte president Rodrigo Duterte. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen på Filippinene har offisielt informert FN om at landet trekker seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

President Rodrigo Duterte erklærte tidligere denne uka at landet trekker tilbake sin ratifisering av Roma-vedtektene, som ligger til grunn for ICCs arbeid. Beslutningen ble torsdag offisielt formidlet til FN.

– Vi trekker oss på grunn av den godt organiserte kampanjen for å villede verdenssamfunnet og korsfeste president Duterte, sier utenriksminister Alan Peter Cayetano.

ICC er i gang med en gransking av Dutertes blodige krig mot narkotika, som har ført til at flere tusen narkomistenkte er blitt drept – uten å ha blitt stilt for noen domstol.

Domstolen, som har base i Haag i Nederland, skal blant annet finne ut om drapene utgjør forbrytelser mot menneskeheten.

Selv om Filippinene nå er på vei ut av ICC vil prosessen ta minst et år, ifølge nyhetsbyrået AFP. Og domstolen opplyser at granskingen av Filippinene uansett vil fortsette.

I en uttalelse fredag sier ICC at Filippinenes beslutning om å trekke seg fra domstolen ikke vil påvirke undersøkelser av saker som begynte før beslutningen har trådt i kraft.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært