Norge sender rundt 40 militære og et Hercules-fly til Niger

Hercules-flyet «Frigg 5601» fra 335 skavdronen lander nær bølgene på Jan Mayen.
Hercules-flyet «Frigg 5601» fra 335 skavdronen lander nær bølgene på Jan Mayen. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Norge vil bidra med rundt 40 offiserer og spesialstyrker samt et Hercules-fly i inntil fire uker, for å trene lokale sikkerhetsstyrker i Niger i løpet av april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fikk delvis tilslutning til oppdraget da han orienterte den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget fredag. SV og Rødt vender tommelen ned.

Bidraget skal være tidsavgrenset til tre-fire uker og handler om å trene lokale sikkerhetsstyrker i Sahel-regionen i Afrika.

– Trening og mentorering av de lokale styrkene bidrar til å styrke regionens evne til å håndtere de sikkerhetsutfordringene som møter dem. Det handler både om militær trening og økt kunnskap om lover og menneskerettigheter i en konfliktsituasjon, sier Bakke-Jensen til NTB.

– I tillegg skal vi ha noen stabsoffiserer plassert noe lengre tid i det amerikanske og franske hovedkvarter, for å skaffe oss bedre innsikt og kunnskap om situasjonen, sier forsvarsministeren.

Kan bli langvarig

SV-leder Audun Lysbakken er svær kritisk.

– Det er høyst uklart hvorfor Norge skal engasjere seg militært i denne regionen, og da sier SV nei. Norge bør heller trappe opp den langsiktige utviklingsbistanden i Sahel-regionen, som det er et stort behov for, sier Lysbakken til NTB.

Han mener det er fare for at Norge blir dratt inn i en langvarig militær deltakelse motivert ut fra et ønske om å sikre Norges status hos USA og NATO.

Aktuelt: Strålevernet bekymret for laseren til F-35

Skapt terror

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier det ikke er noen grunn til å stole på eventuelle garantier fra USA.

– Ingen av de militære eventyrene USA har fått Norge med på, har gitt gode resultater. Tvert om har den såkalte krigen mot terror kun skapt mer terror og ødeleggelse, sier han til NTB.

Det er den mislykkede Libya-krigen, der også Norge deltok, som har utløst oppsvinget for islamistiske grupper i Niger og Sahel-regionen, lyder Rødt-lederens analyse.

Aktuelt: Ny plan for å senke prisen på F-35: – Betal mer nå

Flernasjonalt

Det norske bidraget inngår i Flintlock-operasjonen, som er et samarbeid mellom mange land etter initiativ fra USA.

– Formålet er å bygge opp kapasiteten i regionen, der vi trener nasjonale sikkerhetsstyrker til å ivareta innbyggernes sikkerhet. Det ligner sånn sett litt på det vi gjør i Afghanistan og Irak, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han legger ikke skjul på at det er et risikofylt område Norge sender soldater til.

– De styrkene vi sender ned er godt trent og utstyrt for å gjøre det de skal gjøre, sier han.

Aktuelt: – F-35 kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering

Terror og smugling

Bakke-Jensen sier at det militære bidraget inngår i et større bilde og en utfordrende situasjon:

– Terrorisme, organisert kriminalitet og smugling av våpen, narkotika og mennesker skaper økende grad av ustabilitet i Sahel-regionen i Afrika. Denne utviklingen påvirker også sikkerheten i Europa. Trening av lokale sikkerhetsstyrker inngår dermed i en helhetlig tilnærming. Sahel er et satsingsområde for regjeringen, vi bruker rundt en halv milliard kroner i området. Militær bistand er viktig for å gjøre det mulig å drive humanitær og utviklingsmessig bistand, sier forsvarsministeren til NTB.

Aktuelt: Forsvaret mangler helikopterpiloter

Pengestøtte

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste under en konferanse i Brussel i slutten av februar at Norge gir 15 millioner kroner til den militære styrken som er satt inn i Sahel for å bekjempe terrorgrupper og stoppe migrasjon. Det bringer Norges samlede støtte til regionen opp til om lag 455 millioner kroner.

– Et kritisk og konstruktivt spørsmål knyttet til norsk militært bidrag er jo hva slags styrker vi trener opp. Behersker de internasjonale lover og menneskerettigheter? Svaret på det er jo at det er en del av opplæringen vi gir dem. Dette er en viktig del av den kapasitetsbyggingen vi gjør, sier Bakke-Jensen.

Personvernpolicy