Meny

Erdogan håper Afrin blir «fullstendig omringet» innen få timer

Tyrkiske soldater ved en stilling på Bursayah-høyden i Afrin-regionen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan håper at den kurdiskkontrollerte syriske byen Afrin blir fullstendig omringet av tyrkiske styrker innen onsdag kveld.

– Vi har kommet litt nærmere Afrin. Jeg håper at Afrin, med Guds tillatelse, kommer til å falle fullstendig innen kvelden, sa Erdogan i en tale i Ankara onsdag formiddag.

To og en halv time senere sendte Erdogans kontor ut en melding der det het at uttalelsen må tolkes på rett måte:

– I presidentens tale bør setningen «Jeg håper at Afrin kommer til å falle fullstendig innen kvelden» forstås som «omringingen skal være fullført innen kvelden», heter det i en melding fra Erdogans kontor.

Den første uttalelsen førte til følgende reaksjon fra den kurdiske YPG-militsen som kontrollerer Afrin:

– Det høres ut som om den tyrkiske presidenten dagdrømmer når han sier at Afrin skal falle i kveld, sa militsens talsmann Redur Khalil.

Ti drept

Tidlig onsdag ble ti militssoldater som er lojale overfor det syriske regimet, drept i tyrkiske bombeangrep mot en veisperring nær den kurdiske enklaven, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Luftangrepene var rettet mot en veisperring på den eneste veien som leder fra Afrin til regimekontrollerte områder i sørøst, heter det i en uttalelse fra SOHR.

Dagen i forveien opplyste den tyrkiske hæren at tyrkiske soldater og deres allierte syriske opprørere hadde innledet beleiringen av Afrin, den største byen i enklaven ved samme navn.

Byens vannforsyning har vært stengt i en uke som følge av Tyrkias offensiv, ifølge FNs kontor for samordning av humanitær hjelp (UNOCHA). Kampene har ført til at flere tusen sivile har flyktet fra byen.

Bakgrunn: Tyrkiske styrker omringer Afrin

Offensiv

Den tyrkiske offensiven ble innledet 20. januar og var rettet mot den kurdisk-syriske YPG-militsen i Afrin. Tyrkia ser på YPG-militsen som PKK-geriljaens syriske avlegger. Begge gruppene står på landets liste over terrororganisasjoner.

Afrin-enklaven grenser mot Tyrkia i nord og vest. I byen Afrin bor det rundt 350.000 mennesker.

Aktuelt: – Tyrkia tar store skritt vekk fra Europa

Populært