Meny

Theresa May: Russisk spion ble trolig forgiftet med russisk gift

Video: Theresa May har kalt den russiske ambassadøren inn på teppet.
Den britiske statsministeren Theresa May sier at Russland med stor sannsynlighet sto bak forgiftningen av russisk eksspion Sergej Skripal og datteren Julia. – Et sirkusshow, svarer Russland. 

Skripal (66) og datteren Julia (33) ble ifølge britisk politi forsøkt drept med nervegift i Salisbury sist søndag, og de to ligger fortsatt i koma på sykehuset.

I en tale til Parlamentet mandag kveld sier May også at Skripal og datteren Julia fikk i seg en nervegift som er produsert av Russland og som blir brukt i militær øyemed.

Britiske soldater jobber med å undersøke en bil i Winterslow etter giftangrepet for en drøy uke siden. Foto: Frank Augstein / AP

– Enten var dette en direkte handling fra staten Russland mot vårt land, eller så har Russland mistet kontroll over sitt potensielt katastrofalt ødeleggende nervemiddel, og latt det falle til noen andres hender, sa den britiske statsministeren. 

Nervegiften ble utviklet i daværende Sovjetunionen mot slutten av den kalde krigen.

Kaller ambassadøren inn på teppet

May sa også at hun har kalt den russiske ambassadøren inn på teppet for å forklare hvordan det har seg at nervegiften er blitt brukt mot de to.

– Vi vil ikke tolerere et slikt frekt forsøk på å drepe uskyldige sivile på vår jord, sa May.

– Hvis Storbritannia ikke får et troverdig svar innen tirsdag, vil britene konkludere med at det var Russland som sto bak, og regne forgiftningen som et voldelig angrep på britisk territorium, framholder May.

Det vil si at russerne må svare innen 36 timer. 

Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk i den engelske byen Salisbury søndag for en drøy uke siden. Begge er innlagt på sykehus, og tilstanden er fortsatt kritisk for begge.

Advarer om konsekvenser: – Sirkusshow

Russland har avvist all innblanding i forgiftning, og like før May skulle holde talen i Underhuset mandag kveld, advarte Russland den britiske regjeringen mot å «spille et farlig spill», som kan komme til å ødelegge forholdet mellom de to landene.

– Den britiske regjeringen spiller et veldig farlig spill med den britiske folkemeningen i sin nåværende politikk mot Russland. Dette fører ikke bare etterforskningen på et lite hjelpsomt spor, men fører også til en risiko for mer alvorlige og langvarige konsekvenser for vårt forhold, het det i en uttalelse fra den russiske ambassaden i London.

– Dette er et sirkusshow i den britiske nasjonalforsamlingen, sier Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, til russiske nyhetsbyråer.

Hun sier også at Mays tale er enda en «informasjons- og politisk kampanje basert på provokasjon».

Russlands president Vladimir Putin ønsket mandag ikke å kommentere saken.

– Kom først til bunns med tingene der, så kan vi diskutere det, sa Putin til en BBC-korrespondent.

Fakta om Sergej Skripal

* Pensjonert russisk etterretningsoffiser, som i 2006 ble dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia.

* 66-åringen arbeidet for russisk militæretterretning fram til 1999. Han arbeidet siden i russisk UD til 2003, før han gikk inn i næringslivet.

* Ble pågrepet i Moskva i 2004, og innrømmet i avhør ha å ha blitt rekruttert av britisk etterretning i 1995.

* Ifølge dommen hadde han lekket identiteten til russiske spioner til den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.

* Skripal ble benådet i 2010 som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland. Han ble senere fløyet til Storbritannia, der han fikk asyl.

* Søndag 4, mars ble Skripal funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England, sammen med den 33 år gamle datteren Julia.

* Britisk politi har slått fast at de to var utsatt for et attentat der det ble benyttet nervegift.

Populært