SOHR: Over 350.000 drept i Syria-krigen

Ofre for et flyangrep utenfor Damaskus fraktes bort i en video offentliggjort av gruppa De hvite hjelmene. Foto: AP/NTB scanpix
Ofre for et flyangrep utenfor Damaskus fraktes bort i en video offentliggjort av gruppa De hvite hjelmene. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Over 350.000 mennesker er blitt drept i løpet av krigen i Syria, ifølge eksilgruppa SOHR. Andre anslag er enda høyere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka er det sju år siden den væpnede konflikten begynte. Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyste mandag at deres anslag over drepte har passert 353.000.

Tallet omfatter soldater, opprørere, ytterliggående islamister, sivile og barn. Tallet er trolig umulig å få endelig bekreftet, og andre grupper som følger krigen, mener enda flere er døde.

Syrian Center for Policy Research (SCPR) meldte allerede i 2016 at krigen direkte eller indirekte hadde forårsaket 470.000 dødsfall.

En av de viktigste krigførende partene var tidligere den ytterliggående islamistgruppa IS. Den er nå i stor grad nedkjempet, men det har ikke ført til slutt på krigen. Kamphandlingene fortsetter mellom syriske regjeringsstyrker, mange forskjellige opprørsgrupper og styrker fra Russland, USA, Tyrkia og en rekke andre land.

FNs barnefond (UNICEF) opplyser at antall drepte barn var 50 prosent høyere i 2017 enn året før. Situasjonen så lang i år tyder på at dødstallene i 2018 kan bli enda høyere.

Fakta om krigen i Syria:

* Konflikten i Syria begynte i mars 2011 da fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad ble slått ned med hard hånd.

* Opposisjonen grep etter hvert til våpen, og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.

* En rekke ulike opprørsgrupper, mange av dem med støtte fra andre land i regionen og Vesten, har siden kjempet mot regimet og til dels også mot hverandre.

* Assad-regimet får støtte fra Russland, Iran og libanesiske Hizbollah.

* En USA-ledet koalisjon har siden 2014 bombet og i stor grad nedkjempet IS.

* USA støtter også den kurdiske YPG-militsen i Nord-Syria, mens tyrkiske regjeringsstyrker kriger mot kurdisk milits.

* Krigen i Syria har ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kostet minst 353.000 mennesker livet. Tallet omfatter soldater, opprørere, ytterliggående islamister, sivile og barn. Flere andre anslag er langt høyere.

* Bare siden årsskiftet er over 1.000 barn drept eller såret i Syria, ifølge UNICEF.

* Syria hadde før krigen 23 millioner innbyggere. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har registrert over 5 millioner syriske flyktninger i andre land og anslår at ytterligere 6,1 millioner er på flukt inne i Syria.

* FNs forsøk på å få i stand en politisk løsning har så langt ikke ført noen vei.

Personvernpolicy