Rik algerier lover å betale burka-bøter i Danmark

Den danske regjeringen vil bøtelegge kvinner som bærer burka og nikab, men en styrtrik algerier lover å betale bøtene, noe han også har gjort i flere andre europeiske land.
Den danske regjeringen vil bøtelegge kvinner som bærer burka og nikab, men en styrtrik algerier lover å betale bøtene, noe han også har gjort i flere andre europeiske land. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En rik algerier tilbyr seg å punge ut for muslimske kvinner som blir ilagt bøter for å bære burka og nikab i Danmark. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Personlig er jeg imot nikab. Men jeg står fast ved at det ikke er andre som skal bestemme hva kvinner skal eller ikke skal ha på seg, sier han.

Rachid Nekkaz har tidligere kommet med det samme tilbudet i land som Belgia, Sveits, Nederland, Frankrike og Tyskland, og hevder selv å ha betalt 1.538 slike bøter til nå. Bøtene skal til sammen ha vært på flere millioner kroner.

– Det er ingen grenser for hvor mange bøter jeg vil betale. Det er ingen grenser for frihet, sa den 46 år gamle forretningsmannen under en pressekonferanse i København fredag.

Les også: Vil forby burka og nikab på norskkurs

Professorer ved norske universiteter langer ut mot nikab

Prinsipper

Regjeringen i Danmark har fremmet et lovforslag som forbyr kvinner å bære burka og nikab offentlig. Brudd på loven vil de straffe med bøter på 1.000 danske kroner, gjentatte brudd kan straffes med bøter på opptil 10.000 danske kroner.

Folketinget skal stemme over lovforslaget i løpet av våren, noe Nekkaz reagerer sterkt på.

Den tidligere franske forretningsmannen Rachid Nekkaz på pressekonferanse i København fredag, der han lovet å betale eventuelle bøter muslimske kvinner kan bli ilagt for å bære burka og nikab i Danmark. Foto: Uffe Weng / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
Den tidligere franske forretningsmannen Rachid Nekkaz på pressekonferanse i København fredag, der han lovet å betale eventuelle bøter muslimske kvinner kan bli ilagt for å bære burka og nikab i Danmark. Foto: Uffe Weng / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

– Danmark er kjent for å være et land med frihet og toleranse, men nå har regjeringen deres bestemt seg for å stemme imot disse prinsippene, sier han.

Nekkaz mener selv at bruk av nikab vil gjøre det vanskeligere for muslimske kvinner å bli integrert i europeiske land, men mener likevel at det er en prinsippsak.

Bakgrunn: Østerrike har innført ny «burka-lov»

Løkke reagerer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er svært kritisk til utspillet fra Nekkaz og sier at det er udansk å betale andres bøter.

– Hvis dette danner skole, så undergraver det jo hele fundamentet i rettssamfunnet vårt, sier han til DR Nyheder.

Nekkaz ble født i Frankrike og er sønn av algeriske immigranter. I 2013 sa han fra seg sitt franske statsborgerskap for å kunne stille som kandidat i presidentvalget i Algerie.

Formuen har han bygd opp gjennom virksomhet innen IT-bransjen og eiendomshandel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden