Sverige kan bli møteplass for Trump og Kim

Nordkoreanske medier har ennå ikke omtalt det forestående møtet mellom landets leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump. Hvor møtet skal finne sted, er fortsatt høst uklart. Foto: AP / NTB scanpix
Nordkoreanske medier har ennå ikke omtalt det forestående møtet mellom landets leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump. Hvor møtet skal finne sted, er fortsatt høst uklart. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er foreløpig uklart hvor det varslede møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un skal finne sted. Sverige blir nevnt som ett mulig alternativ.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtet mellom den amerikanske presidenten og Nord-Koreas leder skal etter planen finne sted innen utgangen av mai, men mye er fortsatt uklart.

Nordkoreanske medier har ikke omtalt det forestående møtet med ett eneste ord, og det spekuleres nå i hvor de to lederne skal møtes.

Ingen forventer at Trump skal reise til Nord-Korea, og Kim Jong-un kommer heller neppe til å sette sine bein på amerikansk jord. Sverige eller Sveits er mulige alternativer, skriver Washington Post.

Begge land har ifølge avisen tilbudt seg å være vertskap for toppmøtet, og det samme har Mongolia.

Les mer: – Ingen ting tyder på at Trump er skarp nok til dette spillet

Fristende alternativ

Det store spørsmålet er imidlertid om Kim overhodet vil forlate Nord-Korea, noe han ikke har gjort siden han overtok da faren Kim Jong-il døde i 2011

Dersom den nordkoreanske lederen først tar sjansen på en utenlandsreise, kan Sverige framstå som det mest fristende alternativet, mener Washington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen viser til at Sverige i flere tiår har spilt en sentral rolle i vestens diplomati overfor det lukkede regimet i Nord-Korea, blant annet ved å utføre konsulære tjenester i Pyongyang for USA og flere andre land.

Utenriksministerbesøk

Sverige har også bistått USA i forhandlinger som har ledet til løslatelse av amerikanere i nordkoreansk fangenskap.

Dagens Nyheter meldte fredag at Nord-Koreas utenriksminister Ri Su-Yong om kort tid besøker Sverige for samtaler med utenriksminister Margot Wallström.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea var også tema da statsminister Stefan Löfven tidligere i uka besøkte president Donald Trump i Det hvite hus.

Korea-konflikten

* 1945: Korea, som har vært en japansk koloni siden 1910, blir etter andre verdenskrig delt i en russisk okkupasjonssone i nord og en amerikansk i sør.

* 1948: Okkupasjonssonene omdannes til to uavhengige stater.

* 25. juni 1950: Koreakrigen begynner med at nordkoreanske styrker går inn i Sør-Korea for å tvinge fram en gjenforening av landet.

* 27. juni 1953: Koreakrigen avsluttes med en våpenhvile, som aldri er blitt etterfulgt av en fredsavtale.

* 1972: Nord- og Sør-Korea undertegner en intensjonserklæring om fredelig gjenforening, men 45 år senere er konflikten fastlåst.

* Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.

* Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Nordkoreanernes viktigste handelspartner er Kina.

* Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende missiler.

* FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme.

* En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført mot Nord-Korea for å presse landet til å oppgi sine våpenprogrammer.

* 5. mars 2018 reiser en sørkoreansk regjeringsdelegasjon til Nord-Korea for første gang på ti år. Kim Jong-un arrangerte velkomstmiddag, og det ble flere møter om videre samtaler.

* 8. mars 2018 inviterer Nord-Koreas leder Kim Jong-un USAs president Donald Trump til samtaler, og Trump takker ja. Det er ikke kjent hvor møtet skal finne sted. (

Ingen arvtaker

Michael Madden, som står bak nettstedet North Korea Leadership Watch , har liten tro på at Kim kommer til å forlate Nord-Korea.

Kims far Kim Jong-il deltok rett nok på møter i utlandet, men det var vel vitende om at Kim Jong-un og andre familiemedlemmer han stolte på ville holde fortet i Pyongyang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Jong-un har ikke utpekt noen arvtaker, selv om han for ett år siden forfremmet lillesøsteren Kim Yo-jong til en høyere stilling i kommunistpartiet og også sendte henne til vinter-OL i Sør-Korea.

Aktuelt: Trump utfordrer allierte med «bølletaktikk»

SE VIDEO: – Ingen ting tyder på at Trump er skarp nok til dette spillet