Florida begrenser barneekteskap

Sherry Johnson var bare elleve år da hun ble tvunget til å gifte seg med mannen som voldtok henne. Her er hun fotografert etter at Senatet i Florida vedtok lovendringen som nå er godkjent av Representantenes hus. Foto: Brendan Farrington / AP / NTB scanpix
Sherry Johnson var bare elleve år da hun ble tvunget til å gifte seg med mannen som voldtok henne. Her er hun fotografert etter at Senatet i Florida vedtok lovendringen som nå er godkjent av Representantenes hus. Foto: Brendan Farrington / AP / NTB scanpix

Florida er ett steg nærmere å forby barneekteskap etter at de folkevalgte i den amerikanske delstaten vedtok at ingen under 17 år kan gifte seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantenes hus i Florida godkjente fredag lovforslaget med 109 stemmer mot én.

I dag kan 16- og 17-åringer gifte seg hvis foreldrene til både gutten og jenta gir samtykke. Hvis jenta er gravid, er det ingen aldersgrense i Florida såfremt en dommer godkjenner ekteskapet.

Senatet hadde vedtatt et forbud mot ekteskap for alle under 18 år, men måtte inngå et kompromiss med det andre kammeret.

Lovforslaget som nå er vedtatt, gjør at den som gifter seg med en 17-åring, ikke kan være mer enn to år eldre. Mindreårige trenger dessuten foreldrenes samtykke.

1.828 ekteskap

Mellom 2012 og 2016 ble det inngått 1.828 ekteskap der minst én av partene var mindreårig i Florida, ifølge en analyse gjort for de folkevalgte. Ekteskapene omfatter én 13-åring og sju 14-åringer. 29 av barna var 15 år.

I ett tilfelle giftet en 14-åring og en 15-åring seg, mens i et annet tilfelle fikk en mann over 90 år gifte seg med ei jente som bare var 16–17 år gammel. I noen tilfeller har jenter blitt giftet bort til menn som var mer enn dobbelt så gamle som dem.

Tilhengere av en lovendring mener den er nødvendig for å sikre at ingen barn tvinges til å gifte seg med en mann som har voldtatt henne, selv om hun blir gravid.

Elleve år

Folkevalgte i Florida har i arbeidet med lovendringen løftet fram en kvinne som bare var elleve år da hun ble tvunget til å gifte seg med mannen som voldtok henne. Sherry Johnson var til stede i Representantenes hus fredag, og da loven ble vedtatt, snudde representantene seg mot henne og klappet.

– Hjertet mitt gleder seg. Målet mitt var å beskytte våre barn, og jeg føler at det oppdraget er fullført. Dette handler ikke om meg, jeg overlevde, sier Johnson.

Hun var ni år da hun ble voldtatt av en kirkediakon, ti da hun fødte barnet og elleve da hun giftet seg med mannen for 47 år siden.

Norske unntak

Republikaneren George Moraitis var alene om å stemme nei fredag. Han uttalte sist måned at det er svært fornuftig å tillate 16-åringer å gifte seg med foreldrenes samtykke.

Guvernør Rick Scotts signatur gjenstår før den nye loven kan tre i kraft.

I Norge er barneekteskap fortsatt mulig, ettersom 16- og 17-åringer kan søke om dispensasjon fra fylkesmannen til å gifte seg dersom foreldrene samtykker. Et forslag om å fjerne denne muligheten ble denne uka nedstemt i Stortinget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden