Meny

Millioner la ned arbeidet på kvinnedagen i Spania

I Spania markerte kvinner og menn 8. mars med streik og andre protester mot lønnsgap og seksuell vold. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Den internasjonale kvinnedagen ble markert verden over, og i Spania streiket millioner med krav om likelønn.  

Ti fagforbund sto bak streiken i Spania, som blant annet resulterte i at hundrevis av tog ble stående torsdag.

Landets to største fagforbund, CCOO og UGT, var ikke med på den 24 timer lange streiken, men oppfordret likevel sine medlemmer til å legge ned arbeidet i to timer.

Over hele Spania ble det også holdt demonstrasjoner, og kjente kvinnelige TV-personligheter holdt seg borte fra skjermen.

Lønnsgap

Statistikk viser at spanske kvinner i gjennomsnitt tjener 14,9 prosent mindre enn spanske menn, noe som rett nok er bedre enn gjennomsnittet i EU der lønnsgapet er på 16,2 prosent.

På verdensbasis er lønnsgapet enda større og på 23 prosent, viser fersk statistikk som den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO la fram på kvinnedagen.

ILO er også bekymret over kvinners lave yrkesdeltakelse i mange land. Bare 48,5 prosent av verdens kvinner over 15 år er i lønnet arbeid, mot 75 prosent av menn.

– Utviklingen har stagnert og utsiktene er dystre. Det trengs endringer, og de må være dramatiske, sier lederen for ILOs likestillingsavdeling, Shauna Olney.

Les også:   Sumaya Jirde Ali ombestemte seg – holdt likevel appell

(Saken fortsetter under)

Helsepersonell utenfor La Princesa sykehus i Madrid. I Spania markerte kvinner og menn 8. mars med streik og andre protester mot lønnsgap og seksuell vold. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

Kamp mot overgrep

Foruten likelønn og krav om større representasjon for kvinner innen næringslivet, var fokuset under årets kvinnedag i mange land rettet mot seksuelle overgrep og trakassering, det siste halvåret synliggjort med den verdensomspennende metoo-kampanjen.

I andre land var kampen mot barneekteskap et viktig tema, og noen valgte også å bruke dagen til å rette søkelyset mot jenters rett til utdanning.

Kvinners deltakelse og representasjon i politikken var også et sentralt tema, og også der er det langt igjen til likestilling, viser fersk statistikk fra Den interparlamentariske union (IPU).

Kvinneandelen i nasjonalforsamlinger verden over øker rett nok, men svært sakte.

Det siste året økte andelen bare fra 23,3 til 23,4 prosent, men sett i lengre perspektiv er utviklingen mer oppløftende ettersom andelen i 1995 bare var på 11,3 prosent.

Les også:  Politiet skal ansette over 100 kvinnelige ledere på fire år: – Det er realistisk

Populært