Meny

Britisk politi leter etter svar på hvor nervegift kom fra

Britisk politi har fastslått at den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia ble forsøkt drept med en sjelden nervegift. De to ble funnet på denne benken i Salisbury søndag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Britisk politi vet fortsatt ikke hvem som sto bak attentatet mot en russisk eksagent og datteren hans, eller hvordan de ble eksponert for nervegift. 

Sergej Skripal (66) og datteren Julia (33) ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury sørvest i England søndag ettermiddag. Begge ligger fortsatt i koma, men tilstanden betegnes som stabil.

Tre av politimennene som kom til stedet ble også syke, og den ene av dem ligger fortsatt på sykehus.

– Han er ved bevissthet og snakker, opplyste innenriksminister Amber Rudd torsdag.

Sjelden nervegift

Rudd bekrefter at det ble benyttet en sjelden nervegift i attentatet, men politiet ønsker ikke å opplyse hvilken type det var snakk om eller hvordan den ble påført Skripal og datteren.

Etterforskningskilder opplyser til BBC at det ikke er snakk om saringass, som er brukt i Syria og under et angrep mot T-banen i Tokyo i 1995.

Det skal heller ikke være snakk om nervegiften VX, som ble brukt til å drepe halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un på flyplassen i Malaysia i fjor, opplyser kildene.

Les også:   Her snakker Putin om å forgifte fiender

(Saken fortsetter under)

En politimann holder vakt utenfor den italienske restauranten Zizzi i Salisbury der den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia spiste før de ble akutt syke. Foto: AP / NTB scanpix

På pub og restaurant

Politiets etterforskere forsøker nå å kartlegge Skripals bevegelser før han og datteren ble funnet, blant annet ved å gjennomgå opptak fra en rekke overvåkingskamera i Salisbury-området.

De to spiste lunsj på restauranten Zizzi og besøkte deretter puben Mill i timene før de ble funnet, og øyenvitner forteller at den russiske eksagenten oppførte seg svært underlig og virket oppskjørtet på puben.

– Det virket som om han mistet besinnelsen. Han begynte å skrike høyt, ba om regninga og ville gå, forteller et øyenvitne, til BBC.

Skripals datter skal ha kommet fra Moskva i forrige uke, og etterforskerne undersøker nå også om hun uvitende kan ha hatt med seg «gaver» som inneholdt nervegift.

Les også:   Madsen: – Jeg ville skåne verden

Fangeutveksling

Skripal jobbet tidligere for Russlands militære etterretningstjeneste (GRU), men ble avslørt som britisk spion i 2004 og dømt til 15 års fengsel.

Under rettssaken kom det fram at han helt siden 1995 hadde forsynt den britiske etterretningstjenesten (MI6) med hemmelig informasjon.

I 2010 ble han løslatt og utlevert til Storbritannia som ledd i en fangeutveksling, og siden har han bodd i Salisbury.

Uklart motiv

Russisk etterretning har tidligere tatt livet av avhoppere, men det er uklart hvorfor de eventuelt skulle ønske livet av Skripal, slik britiske medier spekulerer på om de har gjort.

At Skripal ble benådet av daværende president Dmitrij Medvedev og fikk reise til Storbritannia, tyder ikke på at han ble ansett å være i besittelse av hemmeligheter av betydning for Russland.

Det er ikke kjent hvordan eksagenten har livnært seg siden han flyttet til Salisbury, eller hvilke miljøer han har hatt kontakt med der.

Les også:   Russisk elektronisk krigføring slo ut GPS-signaler over norsk territorium

(Saken fortsetter under)

Kona til den russiske eksspionen Sergej Skripal, Ludmila, døde i 2012, angivelig av livmorkreft. Foto: AP / NTB scanpix

Sperret av gravsted

Skripals kone Ludmila døde 59 år gammel i 2012, angivelig av livmorkreft.

Sønnen Alexander døde under et besøk i St. Petersburg i fjor, 43 år gammel. Dødsårsaken ble da oppgitt å være leversvikt, men det råder en viss tvil om dette.

Begge de to er gravlagt i Salisbury, og politiet satte torsdag opp sperringer ved gravstedet, trolig for å åpne gravene og ta nye prøver for å undersøke dødsårsaken på nytt.

Populært