Meny

Ny plan for å senke prisen på F-35: – Betal mer nå

F-35: Flyet er fullstappet av teknologi, men amerikanske politikere krangler om prisen. Foto: Robert Sullivan / Public Domain
– Betal mer nå og spar penger senere, sier produsenten Lockheed.

Produsenten av F-35-flyet som blant annet Norge har vedtatt å kjøpe 52 stykker av, har lenge prøvd å få ned prisen.

For fem år siden ble det forespeilet en pris på 122 millioner dollar (955 millioner kroner) per stykk for F-35A, etter årevis med forsinkelser og kostnadssprekker i utviklingen.

Les også:  Forsvaret viste fram kampflyene

Prisen skal nå være kuttet til 95 millioner dollar, eller 744 millioner kroner. Imidlertid er det ikke nok for Pentagon. Målet er 85 millioner dollar i løpet av 2019 og 80 millioner dollar, eller 626 millioner kroner innen år 2020 per fly.

Men for å senke prisen, vil produsenten foreslå at kunden - i første omgang USA - betaler mer for flyene nå, for å så spare penger senere, skriver Wall Street Journal.

Pentagon har allerede lagt ut over 200 millioner dollar i spare-tiltak på prosjektet. Men Lockheed mener det er ikke nok for å få ned stykkprisen.

– Bør vente med kjøp

Planene blir offentliggjort senere i mars. Lockheed prøver å overtale lovgivere i USA til å forplikte Kongressen til en multiårskontrakt om innkjøp av F-35 i løpet av 2020. Det vil si en gigantkontrakt som forplikter skattebetalere til et titalls flykjøp hvert år de neste årene, i stedet for satsvise innkjøp i separate ordre, etter hvert som flyene blir forbedret. Dette vil gjøre det mulig for Lockheed å dra nytte av stordriftsfordeler, mener de.

Les også:  F-35 utfordrer nasjonal suverenitet

USAs vaktbikkje for offentlig pengebruk, Project On Government Oversight (POGO) reagerer på forslaget, og har en stikk motsatt oppfatning.

– Dersom Pentagon virkelig mener alvor med å gjøre F-35 økonomisk forsvarlig, så bør de slutte med å kjøpe flyene til designet er gjennomført og fungerer, sier Dan Grazier fra POGO.

Operasjonelt i halvparten av tiden

Pentagon har i løpet av de siste dagene beregnet at det vil koste 16 milliarder dollar (125 milliarder kroner) kun å modernisere flyene fra utviklingsstadiet til det operative stadiet block 4, siden produksjonen startet i 2006 og fram til 2024, skriver Jane's 360. Tre fjerdedeler av utgiftene vil gå til programvareoppdateringer.

Flyene er i dag i operasjonell drift bare halvparten av tiden, fordi forsøk på å forbedre påliteligheten siden 2014 ikke har ført til framgang.

Norge skal kjøpe inntil 52 av flyene. Kostnaden ligger foreløpig på 81,3 milliarder kroner etter dagens kurs. Pakken omfatter våpen, trening, simulatorer, og utstyr. Levetidskostnadene over 30 år ligger på rundt 270 milliarder - 130 milliarder mer enn Stortinget fikk forespeilet i 2011.

USA har planlagt å kjøpe rundt 2.400 fly. Sammen med andre lands planlagte kjøp vil 3.100 bli produsert.

Les også:  – F-35 kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering

Populært