Meny

Russisk elektronisk krigføring slo ut GPS-signaler over norsk territorium

Illustrasjonsfoto. USAs radar, Globus II, i Vardø i Finnmark. Foto: NTB scanpix
Det var russiske militære som slo ut GPS-signalene over hele østlige Finnmark i over en uke i fjor høst. Avinor ser svært alvorlig på saken.

I september i fjor oppdaget pilotene til Widerøe og SAS at noe var alvorlig galt i luftrommet over det østlige Finnmark, da GPS-signalene i flyene falt ut da de passerte 2000-3000 meters høyde, skriver Aftenposten.

Jammingen av GPS-nettet i Finnmark ble først hemmeligholdt av norske myndigheter. Da hendelsen ble omtalt av NRK og Aldrimer.no i begynnelsen av oktober avviste forsvaret at russiske militære sto bak.

– Russland har stor kapasitet

Et halvt år senere konkluderer imidlertid Etterretningstjenesten med at det var russisk elektronisk krigføring som førte til at GPS-signalene forsvant over et stort norsk luftrom.

Dette informerte etterretningssjef Morten Haga Lunde om mandag i Oslo Militære Samfund.

– Russland har satset betydelig på elektronisk krigføring over flere år, og de har høy kompetanse og stor kapasitet til forstyrre elektromagnetiske signaler, sa Haga Lunde ifølge Aftenposten.

Les også:  E-tjenesten: Dette er de største truslene mot Norge

– Svært alvorlig

Illustrasjonsfoto. Russiske Tu-22M-3 er et strategisk langdistanse bombefly. Foto: Str / AP

Selv om signalene fra de russiske våpensystemene ikke førte til noen sikkerhetshendelser, ser Avinor svært alvolig på hendelsen.

– Denne gangen var det flyenes navigasjonssystemer som fikk problemer. Våre systemer på bakken fungerte som normalt. Men dette kan jo endre seg neste gang. Derfor tar vi dette på stort alvor, sier direktør for teknologitjenester i Avinor Ellen Lystad til Aftenposten.

Les også: E-sjefen: – Venter høy russisk aktivitet i år

Tre «angrep» mot Norge

Ifølge E-tjenesten øvde Russland i fjor også tre ganger på flyangrep mot norske stasjoner.

Ifølge VG viste Haga til de tre episodene som bevis for at Russland opererer mer offensivt i nordområdene.

24. mars i fjor skal russiske bombefly ha fløyet direkte mot E-tjenestens radar i Vardø.

Under:Våpensystemet Murmansk-BN EW brukes i forbindelse med elektronisk krigføring.

22. mai i fjor «angrep» russerne NATO-fartøyer som øvde til havs nordvest for Senja i Troms.

27. mai, mindre enn en uke senere, var russerne igjen på vingene, med et angrep rettet mot installasjoner i Bodø-området.

Les også: E-tjenesten: Offensivt Russland gir ny normalsituasjon i nord

E-sjefen: Russland vet de vil tape en slik krig

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og sjef for etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, under presentasjon av E-tjenestens åpne trusselvurdering. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Til tross for flere episoder hvor russiske styrker viser muskler i Norges nærområder, avviser den norske etterretningssjefen at Russland utgjør en umiddelbar trussel mot norsk territorium.

Overfor VG presiserer Morten Haga Lunde at han ikke tror at Russland vil angripe Norge eller noe annet NATO-land.

Dette begrunner han med at Russland ikke har økonomi eller demografi til å gjennomføre et slikit angrep, samt at Russland vet de at vil tape en slik krig.

Populært