Tyrkia ber USA hindre at YPG får forsterkninger i Afrin

Tyrkiske regjeringsstyrker (bildet) har rykket inn i nabolandet Syria, i et forsøk på å drive de kurdiske YPG-militsen ut av Afrin-enklaven. Dette bildet ble tatt inne i enklaven 3. mars. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkiske regjeringsstyrker (bildet) har rykket inn i nabolandet Syria, i et forsøk på å drive de kurdiske YPG-militsen ut av Afrin-enklaven. Dette bildet ble tatt inne i enklaven 3. mars. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia forventer at USA hindrer den kurdiske YPG-militsen i å sende forsterkninger til Afrin i Syria, sier en talsmann for president Recep Tayyip Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

YPG forsøker nå å flytte styrker fra Manbij-området til Afrin-enklaven, som har vært under tyrkiske angrep siden 20. januar.

– Vi forventer at USA kommer på banen og stanser YPGs troppeforflytning, sier Erdogans talsmann Ibrahim Kalin ifølge Reuters.

– Om de gjør det eller ikke, er et helt annet spørsmål. Vi har tatt de nødvendige forholdsregler på bakken, sier Kalin.

Den USA-støttede opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av YPG-soldater, varslet tirsdag at de ville sende 1.700 soldater fra Manbij til Afrin for å forsvare den kurdiskkontrollerte enklaven.

– Vi har tatt den vanskelige beslutningen om å trekke våre styrker ut av Deir al-Zor-provinsen og frontlinjen mot IS, for å delta i slaget om Afrin, sa en SDF-talsmann.

Tyrkia truer med å angripe soldatene om de forsøker å ta seg til Afrin, slik landet også gjorde da YPG forsøkte å hente soldater fra Aleppo i forrige måned. Bilkolonnen med YPG-soldater ble da bombet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er bekymret over Tyrkias trussel om å angripe YPG-soldatene fra Manbij, der amerikanerne har stasjonert rundt 2.000 soldater som offisielt driver opplæring av de kurdiske militssoldatene.

Tyrkia ser på YPG som PKK-geriljaens syriske avlegger, og har satt begge grupper på sin liste over terroristorganisasjoner.

Fakta om kurderne i Syria

  • I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.
  • Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.
  • I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.
  • Partiet for en demokratisk kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.
  • YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS.
  • YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.
  • Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.
  • Menneskerettighetsorganisasjoner anklager YPG for overgrep mot sivile, vilkårlig fengsling og bruk av barnesoldater.
  • I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.
  • Tyrkia sendte i 2016 regjeringsstyrker over grensa for å hindre at YPG tok kontroll over større områder.
  • 20. januar innledet Tyrkia en militæroffensiv for å drive YPG ut av Afrin-enklaven.

Kilde: NTB

Les også: Tyrkia, Russland og Iran vil holde toppmøte om Syria i april