Regjeringen i London orienteres om syk russisk eksspion

Eksspionen Sergei Skripal og datteren hans er innlagt på sykehus.
Eksspionen Sergei Skripal og datteren hans er innlagt på sykehus. Foto: Stringer . / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske regjeringens krisekomité blir onsdag orientert av politiet om etterforskningen rundt den 66 år gamle kritisk syke eksspionen Sergej Skripal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenriksminister Amber Rudd skal lede møtet i komiteen. Så langt er det kommet få opplysninger om Skripal og hans 33 år gamle datter Julia. Det man vet er at begge er kritisk syke, trolig som følge av å ha vært i kontakt med et giftig stoff.

De to ble søndag ettermiddag funnet bevisstløse på en benk utenfor et kjøpesenter i Salisbury. Onsdag var tilstanden fortsatt kritisk for begge.

Scotland Yard overtok tirsdag etterforskningen fra Wiltshire-politiet. BBC melder at stoffet så langt ikke er identifisert, og en politikilde opplyser at Skripal og datteren behandles for «symptomer og ikke årsaker». Kanalen melder også at to politibetjenter som var på funnstedet, ble behandlet på sykehus med symptomer som kløende øyne og tung pust, før de ble utskrevet. En tredje person som tilhører nødetatene er fortsatt på sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet opplyser at det holder alle muligheter åpne, men britene husker tilbake til 2006 da en annen eksspion, Aleksandr Litvinenko, døde etter å ha drukket radioaktiv te på et hotell i London. En britisk dommer skrev i en rapport ti år senere at Russlands president Vladimir Putin trolig hadde forhåndsgodkjent drapet.

Utenriksminister Boris Johnson sa tirsdag at Storbritannia vil slå kraftfullt tilbake dersom det skulle vise seg at de to er blitt forgiftet og at en utenlandsk statsmakt står bak.