Trump diskuterte Nord-Korea og stål med Löfven

Sveriges statsminister Stefan Löfven (t.v.) i møte med president Donald Trump i Det hvite hus i Washington tirsdag. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
Sveriges statsminister Stefan Löfven (t.v.) i møte med president Donald Trump i Det hvite hus i Washington tirsdag. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Donald Trump snakket med Sveriges statsminister Stefan Löfven om Nord-Korea og stål i Det hvite hus. Trump forsvarte også sine tidligere uttalelser om Sverige. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar i fjor at Trump sa Sverige har et innvandringsproblem og et økende problem med kriminalitet.

– Jeg var en av de første som sa det. Jeg fikk en del kritikk da, men det er greit, for jeg fikk rett. Jeg vet dere har problemer, men jeg tror de kommer til å forsvinne. Forhåpentligvis fort, sa Trump på pressekonferansen etter et timelangt møte med Sveriges statsminister tirsdag. Samtidig understreket Trump at Sverige er et fantastisk land og en fantastisk alliert.

Löfven erkjente at Sverige har et problem, men ikke av den størrelsen Trump sikter til, og sa regjeringen jobber for å rette opp i problemene.

– Vi har ingen «no go-soner». Vi har gjort mye og kan se at antallet skyteepisoder minsker i våre tre største byer, sa den svenske statsministeren.

Holder fast ved høyere tollsatser

Med et bestemt håndtrykk ønsket Trump Löfven velkommen til møtet i Det hvite hus, der det på forhånd var ventet at handel, forsvar og terror ville stå på agendaen.

Löfven er den første EU-lederen til å møte Trump etter at han forrige uke kunngjorde at han vil innføre høye tollsatser på import av stål og aluminium for å beskytte amerikansk industri. Den svenske lederen gjorde det klart for Trump at frihandel er veldig viktig for EU, men amerikaneren ser ut til å stå ved sin beslutning og sa EU har behandlet USA urettferdig og røft.

– En handelskrig behøver ikke være en dårlig ting, sa Trump.

Löfven beskrev også USA som Sveriges største utenlandske arbeidsgiver og understreket hvor viktig handelen med stormakten er.

Tilbød hjelp med Nord-Korea

Ifølge Trump var det svenske forhandlinger som førte til at den amerikanske studenten Otto Warmbier ble sluppet fri fra nordkoreansk fangenskap, og Löfven var ikke sen med å tilby videre hjelp i konflikten med Nord-Korea.

– Sverige kan være en kanal. Ettersom vi i lang tid har vært tilstedeværende på Koreahalvøya, og har tillit både i nord og sør, kan vi gjøre en innsats, sa statsministeren.

På spørsmål om Trump vil be Sverige om hjelp til å mekle i striden med Nord-Korea, svarte han med å skryte av svenskene.

– Sverige kommer alltid til å være hjelpsomme og har vært hjelpsomme tidligere, sa Trump.

– Det er en bra venn og en kompetent venn, la Trump til.

Personvernpolicy