Saudi-Arabia forsvarer krigføringen i Jemen

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir hever landet fører en «rettferdig» krig mot Houthi-opprørerne i Jemen. Foto: Sven Hoppe/ DPA / AP / NTB scanpix
Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir hever landet fører en «rettferdig» krig mot Houthi-opprørerne i Jemen. Foto: Sven Hoppe/ DPA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Saudi-Arabias utenriksminister hevder landet fører en «rettferdig» krig i Jemen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De kritiserer oss for en krig som vi ikke ville ha, som ble tvunget på oss, sier utenriksminister Adel al-Jubeir til BBC.

– De kritiserer oss for en krig som er rettferdig krig og som har støtte i internasjonal lov, fortsatte han.

Uttalelsen kommer i forbindelse med at kronprins Mohammad bin Salmans besøker Storbritannia, der han blant annet skal møte statsminister Theresa May.

Aktivister i Stop the War-kampanjen skal holde en demonstrasjon utenfor Downing Street onsdag ettermiddag, i protest mot det de kaller Saudi-Arabias «brutale og ulovlige bombing» i Jemen, samt britenes støtte til krigføringen.

Britiske Redd Barna skal også holde protester og blant annet plassere en statue av et barn i legemsstørrelse i nærheten av det britiske parlamentet. De søker «å rette oppmerksomhet mot volden som delvis holdes i gang av britiske bomber».

Amnesty International og Human Rights Watch anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein gjort.

10.000 mennesker er ifølge FN drept siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne våren 2015, og tusenvis av liv har også gått tapt som følge av blokaden som er innført mot landet.

Ifølge FN er 3 millioner mennesker drevet på flukt som følge av krigen, og 22 millioner mennesker er nå avhengige av matvarehjelp utenfra. Mange av dem lever på randen av hungersnød.

Personvernpolicy