FNs menneskerettssjef fastholder at Orban er rasist

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad al Hussein fastholder at Ungarns president Viktor Orbán er rasist.
FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad al Hussein fastholder at Ungarns president Viktor Orbán er rasist. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad al-Hussein nekter å gå tilbake på uttalelsen om at Ungarns statsminister Viktor Orbán er rasist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er på tide å ta opp kampen mot bøller som Orban og hans like, sier Zeid.

Under åpningstalen i FNs menneskerettsråd i forrige uke slo Zeid fast at det er stadig mindre respekt for menneskerettighetene i verden. Orbán var den eneste han nevnte med navn.

– Fremmedfiendtlige og rasister i Europa har lagt fra seg all form for skamfølelse, som Ungarns Viktor Orbán, som tidligere denne måneden sa: «Vi ønsker ikke at vår farge (...) blir blandet sammen med andre farger». Vet de hva som skjer med minoriteter i samfunn der lederne søker etnisk, nasjonal eller rasemessig renhet, sa Zeid i talen.

Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó reagerte kraftig på uttalelsen og krevde Zeids avgang. FNs høykommissær for menneskerettigheter holder imidlertid fast ved kritikken.

Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: NTB scanpix
Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: NTB scanpix

– Vi har blitt vant til at det fyres opp under hat for politisk gevinst, og dette er Viktor Orbán ekspert på. Så ja, jeg kalte den stadig mer autoritære, men folkevalgte Viktor Orbán rasist og fremmedhater, sa Zeid tirsdag.

Han opplyste videre at han ikke har noen planer om å fratre sin stilling «med umiddelbar virkning», slik Ungarn krever.

Zeids periode som FNs høykommissær for menneskerettigheter utløper senere i år, og han har allerede kunngjort at han ikke vil stille til gjenvalg.

Aktuelt:

Ungarn krever at FNs menneskerettssjef går av etter Orban-kritikk

Ungarns statsminister: – Vesten vil falle

Orbán: – Europas historie skal ikke skrives i imperiers hovedkvarterer