Meny

Fant hangarskip fra sjøslaget som reddet Australia

Se video av skipsvraket her.
Hangarskipet USS Lexington bidro til å redde Australia fra japansk invasjon under andre verdenskrig. Nå er det funnet igjen, 76 år etter at det ble skutt i senk i sjøslag.

USS Lexington ble lokalisert på 3000 meters dyp i Korallhavet 800 kilometer øst for Australia søndag. Det var et forskerteam ledet av Microsoft-medgrunnlegger Paul Allen, som fant det historiske skipet.

Teamet har sluppet video og bilder av vraket av det 265,80 meter lange skipet som regnes for å være et av de første amerikanske hangarskipene. Teamet fant også flere av flyene som ble med skipet til bunns etter sjøslaget mot japanske hangarskip de skjebnesvangre dagene i begynnelsen av mai 1942.

Se video av skipsvraket øverst i artikkelen.

God stand

USS Lexington hadde 35 fly om bord da det sank. Så langt har forskerteamet klart å finne 11 av flyene, skriver avisen The Guardian. På videoopptak fra vraket ser flyene ut til å være i bemerkelsesverdig god stand. På et av flyene vises fortsatt et merke etter tegneseriefiguren Katten Felix, samt en kolonne med små, japanske flagg som trolig skal markere treff eller nedskytinger.

216 besetningsmedlemmer mistet livet da USS Lexington ble truffet av torpedoer og bomber den 8. mai 1942. Det var en eksplosjonsartet brann som til slutt fikk mannskapet til å forlate det store hangarskipet. 2770 besetningsmedlemmer ble reddet av amerikanske flåtefartøyer og overlevde dramaet.

Snudde krigen om Stillehavet

– Selv om Lexington ble tapt i slaget om Korallhavet, så lammet hennes mannskaps tapre innsats det japanske imperiets hangarskip Shokaku og Zuikaki i så stor grad at de ikke kunne delta i slaget om Midway, hvor kampen om Stillehavet ble vunnet, skriver U.S. Pacific Command i en tweet etter offentliggjøringen av funnet.

Funnet av USS Lexington får også stor oppmerksomhet i australske medier.

«Det var dagen som avgjorde Australias skjebne. Hangarskipet USS Lexington forsvant i 1942 i et desperat forsøk på å blokkere en japansk invasjonsstyrke. Nå, 76 år senere, er hun tilbake,» skriver news.com.au.

Selv om vraket av det historiske hangarskipet nå er funnet, vil skipet ikke bli hevet. Den amerikanske marinen anser USS Lexington for å være en krigsgrav.

Populært