Meny

Grønland går til valg i april

Kim Kielsen, regjeringssjef på Grønland, kunngjorde mandag at det blir valg i april. Forholdet til Danmark og fiskerinæringen blir viktige temaer i valgkampen.

Når et nytt Landsting er på plass, vil det blant annet bli utarbeidet en ny fiskerilov, et viktig tema på Grønland.

– Fisk er den eneste eksportvaren Grønland har. Så det vil bli det samme som om man skulle endre forholdene for Mærsk, Lego og Novo Nordisk på én gang. Det er veldig viktig at dette skjer på en riktig måte, sier sjefredaktør Poul Krause i Sermitsiaq.

Grønland er fortsatt en del av Danmark, men har omfattende indre selvstyre. Krause mener forholdet til Danmark vil være avgjørende for velgerne i valgkampen.

– Det er tre posisjoner man kan ta. Den som ønsker selvstendighet fortest mulig, den som ønsker å få økonomien på plass før man oppnår selvstendighet og den som ønsker et videre samarbeid, sier redaktøren.

Dette er også et vanskelig tema innad i de ulike partiene.

Krause mener valgkampen i realiteten er en kamp mellom de to største partiene, Siumut og Inuit Ataqatigiit. Dersom Siumut vinner, vil Kielsen mest sannsynlig bli sittende, men om Inuit Ataqatigiit skulle vinne, vil trolig Sara Olsvig komme til makten.

(©NTB)

Populært