Somalia trues nok en gang av sultkatastrofe

En fersk rapport fra Redd Barna viser at 350 millioner barn lever i konfliktsoner. Seks afrikanske land er blant de verste stedene for barn i konfliktsoner, deriblant Somalia, Sudan, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. Bildet er tatt i sistnevnte. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix
En fersk rapport fra Redd Barna viser at 350 millioner barn lever i konfliktsoner. Seks afrikanske land er blant de verste stedene for barn i konfliktsoner, deriblant Somalia, Sudan, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk. Bildet er tatt i sistnevnte. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN, givere og delegasjoner fra hele verden møtes i London tirsdag for å snakke om den humanitære situasjonen i Somalia. 2,7 millioner står i fare for å sulte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Somalia er et av verdens fattigste land, og ifølge Flyktninghjelpen lever 43 prosent av befolkningen på mindre enn 1 dollar per dag. Forventet levealder i landet er 51 år.

– Det internasjonale samfunnet klarte å avverge en sultkatastrofe som kunne kostet livet til tusener av somaliere i fjor. Dersom vi ikke opprettholder den samme humanitære innsatsen i år, kan landet falle tilbake i enda dypere krise, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Somalia, Nigel Tricks.

Årets værvarsler tyder på ny tørke i Somalia, og ifølge FN risikerer 2,7 millioner mennesker å rammes av sult. Ifølge Flyktninghjelpen er 300.000 barn under fem år per i dag allerede akutt underernærte. 48.000 av dem er så underernærte at de risikerer å dø.

I tillegg til tørken, bidrar den vedvarende konflikten i landet til dagens krisesituasjon. Over 1,1 millioner mennesker ble tvunget på flukt grunnet tørke og konflikt i fjor, opplyser Flyktninghjelpen. Disse kommer i tillegg til én million mennesker som allerede var på flukt i Somalia. I tillegg har enda en million somaliere krysset grensen over til andre land og lever i dag som flyktninger.

Den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab kjemper for å innføre et strengt islamistisk styre i Somalia. Gruppa har erklært lojalitet til al-Qaida og gjennomfører med jevne mellomrom svært blodige terrorangrep, spesielt i hovedstaden Mogadishu.