Netanyahu hyllet Trump for ambassade-beslutning

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus mandag. Foto: AP / NTB scanpix.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus mandag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Benjamin Netanyahu besøkte mandag Det hvite hus. Der hyllet han president Donald Trump for beslutningen om å åpne en ambassade i Jerusalem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Netanyahu benyttet anledningen til å hylle Trump for avgjørelsen og sammenlignet den amerikanske presidenten med den persiske kongen Kyros den store som lot jødene vende tilbake til Jerusalem fra Babylon for 2500 år siden.

Den israelske statsministeren sammenlignet også presidenten med den tidligere britiske utenriksministeren Arthur Balfour, som ga sin støtte til en jødisk stat i 1917, og tidligere president Harry Truman, som var den første verdenslederen til å anerkjenne Israel i 1948.

Trump vurderer Jerusalem-besøk

– Herr president, dette vil bli husket av vårt folk for alltid, sa Netanyahu og understreket at aldri før har forholdet til USA vært nærere.

Trump på sin side sa at han vil delta på åpningen av landets ambassade i mai «hvis han har anledning». Etter planen skal USA åpne en provisorisk ambassade i Jerusalem samme dag som Israel feirer 70 år. Det blir i så fall Trumps andre besøk i Israel som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mulighet for fred

Trumps beslutning om å flytte USAs ambassade til Jerusalem og dermed anerkjenne byen som Israels hovedstad skapte furore både i Palestina og en rekke muslimske land. Også en rekke av USAs allierte og FNs hovedforsamling tok sterkt avstand fra beslutningen.

Likevel hevder han beslutningen om å flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem blir «verdsatt i store deler av verden», og at palestinerne, på tross av deres sinne, vil komme tilbake til forhandlingsbordet.

– Ingen klarte å se forbi Jerusalem. Nå har vi tatt det av bordet, noe som gir oss en faktisk mulighet til å oppnå fred, sa Trump.