Frankrikes utenriksminister på anstrengt besøk til Iran

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian (venstre) møtte Irans president Hassan Rouhani (høyre) og landets utenriksminister Javad Zarif (ikke på bildet) i Teheran mandag. Foto: AP / NTB scanpix.
Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian (venstre) møtte Irans president Hassan Rouhani (høyre) og landets utenriksminister Javad Zarif (ikke på bildet) i Teheran mandag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian måtte understreke at han ikke er noen «Trump-utsending» under et anstrengt møte med sin iranske motpart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha møtt utenriksminister Mohammad Javad Zarif og president Hassan Rouhani i Teheran mandag, konstaterte Le Drian at det fortsatt er «mye jobb som må gjøres» i forbindelse med Irans rakettprogram.

Han understreket imidlertid også at han ikke var noen «utsending som representerer Trump» og la til at Frankrike støtter atomavtalen fullt ut.

Zarif insisterte på at Irans rakettprogram kun er til forsvarsformål, og han svarte med å si at Europa må være mer konstruktive i sitt arbeid med å opprettholde atomavtalen.

– Først og fremst ved å legge press på USA for å få dem til å overholde sine forpliktelser i henhold til avtalen, og ved ikke la dem komme med ulogiske og ulovlige krav, sa han.

Assad-støtte

Le Drian sier han også tok opp Irans støtte til det syriske regimet og sier han fikk forsikringer om at også iranerne er dypt bekymret over den humanitære situasjonen i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rouhani mener imidlertid at den eneste måten å løse krisen på er gjennom å støtte Assad og det syriske regimet.

– Det finnes ingen annen måte å løse Syria-krisen på enn gjennom å styrke regjeringen i Damaskus, sier Rouhani, som understreker at Frankrike og Syria deler det samme ønsket om å «renske unna terrorister» og hjelpe det syriske folk.

Zarif var langt mer krass og påpekte at den vestlige innblandingen i Midtøsten har vært minst like ille som Irans. Han gjorde et poeng av at Frankrike forsynte Saddam Hussein med våpen under den blodige krigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA og andre land har gjort regionen vår til et kruttlager gjennom å selge våpen og må slutte med dette, sier den iranske utenriksministeren.

Anstrengt oppladning

Le Drian hadde i forkant av Iran-besøket gjentatt en del av den amerikanske presidentens retorikk ved å kritisere Irans rakettprogram og Teherans støtte til det syriske regimet og Houthi-militsen i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes programmer for missiler som kan fly flere tusen kilometer som ikke er i tråd med resolusjonene i FNs sikkerhetsråd, og som er langt mer enn det som trengs for å beskytte Irans grenser, sa han.

Uttalelsene var lite populære, og Zarif var før møtet klar på at han mener Frankrike og resten av EU i likhet med USA undergraver atomavtalen.

– Per dags dato er det to grupperinger som har brutt atomavtalen: Europeerne og USA. Amerikanerne på grunn av Washingtons politikk, og Europeerne på grunn av USAs politikk, sa Zarif.