37 vitner innkalt i drapssaken mot ubåteier Peter Madsen

Se video: Dette er Madsen-saken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Madsen må dømmes til livsvarig fengsel, krever påtalemyndigheten. Torsdag møter han i retten i København, tiltalt for overlagt drap på svenske Kim Wall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

37 personer er innkalt som vitner i den 12 dager lange rettssaken i byretten i København, melder DR på sin nettside.

47 år gamle Peter Madsen står tiltalt i en av fjorårets mest omtalte saker i Danmark. Kim Wall ble ifølge tiltalen bundet fast og påført en rekke stikk og slag om bord i Madsens ubåt, før han slo henne i hjel, parterte liket og dumpet det i Køge Bugt sør for København.

Den danske ubåtbyggeren hadde ifølge tiltalen planlagt og forberedt drapet på den svenske journalisten i detalj. Han hadde tatt med seg flere redskaper om bord på den hjemmebygde ubåten da den la ut fra Refshaleøen i København med Wall om bord 10. august i fjor. Wall skulle skrive en reportasje om ubåten.

Endret forklaring

Da Wall ikke kom hjem som avtalt, meldte hennes kjæreste henne savnet. 11. august ble ubåten «UC3 Nautilus» funnet i Køge Bugt. Ubåten var da i ferd med å synke, og Madsen ble reddet i land. Han hevdet å ha satt Wall i land i København flere timer tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubåtdrapet

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage en reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere. Da han kom i land, ble Madsen pågrepet.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen person ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viste ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det ble funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, 31. august, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

* Madsen ble varetektsfengslet og først siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending. Under fengslingsmøtet 5. september ble siktelsen skjerpet til forsettlig drap.

* 30. oktober ble det kjent av Madsen har tilstått å ha partert kroppen og dumpet likdelene i sjøen.

* Madsen har hele tiden nektet for å ha drept Wall og hevdet hun døde som følge av en ulykke i ubåten, men han har flere ganger endret forklaring om hvordan det skjedde.

* 16. januar opplyste dansk politi at Madsen er tiltalt for overlagt drap på Wall. Rettssaken starter i Københavns Byret 8. mars. Dom i saken ventes 25. april. Påtalemyndigheten vil kreve Madsen dømt til fengsel på livstid, sekundært legge ned påstand om forvaring.

(Kilde: NTB-Ritzau)

Politiet fattet straks mistanke til forklaringen og pågrep og siktet ham alt dagen etter for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Madsen har i avhør skiftet forklaring flere ganger om hva som skjedde med Kim Wall. Etter først å ha fortalt at han satt henne av i København, endret han forklaring og sa at hun døde om bord, men at det var en ulykke.

Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen hennes funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble flere kroppsdeler funnet. Etter funnene endret Madsen igjen forklaring og sa at Wall trolig hadde dødd av kullosforgiftning mens han selv var på ubåtens dekk. Han tilsto samtidig at han hadde partert henne, men står på at hun døde ved et uhell, og benekter å ha drept henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ekstremt grov

Madsen er tiltalt både for overlagt drap og grov mishandling av Kim Wall. Påtalemyndigheten har gjort det klart at de vil kreve livsvarig fengsel subsidiært en forvaringsdom for 47-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at denne saken av påtalemyndigheten anses som uvanlig og ekstremt grov, sa påtaleansvarlig Jakob Buch-Jepsen i dansk politi da tiltalen ble kjent 16. januar.

Madsens forsvarer, advokat Betina Hald Engmark, ga denne kommentaren etter å ha møtt klienten i Væstre Fængsel da Madsen var gjort kjent med tiltalen:

– Vi har gått gjennom tiltalen, og min klient har ikke endret holdning. Vi overveier selvfølgelig flere ting, deriblant bevisførsel i retten, skrev Engmark i en SMS til Ritzau

Rettssaken starter torsdag 8. mars, så er det en pause fram til 21. mars. Siste rettsdag er 25. april, går det fram av en pressemelding fra Københavns Byret.

Besøkte Madsen

Forrige søndag kunne VG fortelle om stavangermannen Michael Youget som hadde tatt en rekke bilder både inni og utenfor Madsens ubåt bare dager før Kim Wall ble borte. Disse bildene er oversendt dansk politi som har brukt dem under etterforskningen, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Michael Youget var i Danmark for å bistå Madsen i hans arbeid med å skyte opp en testrakett, og overnattet i ubåten. Av hensyn til etterforskningen ønsker politiet i København ikke å kommentere hvorvidt de mener Michael Youget var den siste som sov i ubåten før Madsen og Wall seilte av gårde snaut tre døgn senere, skriver VG.