Avis innklaget etter polsk holocaust-lov

Artikkelen fortsetter under annonsen

En argentinsk avis er det første mediet som er klaget inn etter at Polens omstridte holocaust-lov trådte i kraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Loven forbyr fremstillinger som gir «den polske nasjon eller stat skyld eller delt skyld for forbrytelsene som ble begått av Nazi-Tyskland». Brudd kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år. Målet er blant annet å hindre at nazistenes dødsleirer i Polen, som Auschwitz, omtales som polske.

En organisasjon som står den konservative regjeringen i Polen nær, har gått til gruppesøksmål mot en argentinsk avis, som beskyldes for å bryte den nye loven. Avisen skal ha brukt et bilde tatt etter andre verdenskrig av polske motstandsfolk som kjempet mot kommunismen, i forbindelse med en sak om en pogrom i 1941, mens Polen var okkupert av Tyskland. I pogromen ble 300 jøder drept av sine polske naboer.

Gruppen beskylder avisen for «en handling som er ment å skade den polske nasjonen og polske soldaters gode rykte».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye loven har fått krass kritikk fra flere hold, blant annet fra Israels regjering. Kritikerne frykter at loven kan brukes til å saksøke overlevende etter jødeutryddelsen dersom de forteller om polske enkeltpersoner deltakelse i drap eller angiveri mot jøder.

Den tyske invasjonen av Polen var starten på andre verdenskrig i Europa. I løpet av krigen ble seks millioner polske borgere drept, inkludert tre millioner jøder, som ble sendt til nazistenes konsentrasjons- og utryddelsesleirer.