Journalist løslatt etter 19 år i Usbekistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den usbekiske journalisten Yusuf Ruzimuradov er løslatt etter å ha sittet fengslet i 19 år, anklaget for å ha forsøkt å styrte landets regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løslatelsen bekreftes av rettighetsorganisasjonen Ezgulik i Usbekistans hovedstad Tasjkent. Det skal etter forholdene stå bra til med journalisten.

Flere grupper som støtter opp om ytringsfriheten og menneskerettighetene sier tiltale og dommen mot Ruzimuradov var politisk motivert. For et år siden ble hans kollega løslatt etter å ha sittet 18 år i fengsel. De to journalistene jobbet i opposisjonsavisen Erk, som ble forbudt av regimet.

Usbekistan har et av de mest undertrykkende regimene i Sentral-Asia, men mange politisk fanger er løslatt etter at Sjavkat Mirzijojev ble president i 2016. Han overtok etter Islam Karimov som døde det året og som styrte lande med jernhånd siden Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

Selv om Mirzijojev har vist tegn til å ville åpne opp landets politiske system, virker en overgang til demokrati lite sannsynlig. Ifølge Reportere uten grenser har myndighetene skaffet seg bedre verktøy for å sensurere internett, og presset på landets få uavhengige journalister øker.