Havisen avtar i Antarktis for andre år på rad

Australske forskere sier at det for andre år på rad blir mindre havis rundt Antarktis. De kan ennå ikke forklare hvorfor dette skjer. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Australske forskere sier at det for andre år på rad blir mindre havis rundt Antarktis. De kan ennå ikke forklare hvorfor dette skjer. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isdekket som omgir fastlandet på Antarktis, er blitt mindre for andre år på rad, etter flere år med rekordutbredelse. Forskerne kan ikke forklare fenomenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten kommer bare dager etter at målingene fra Arktis, på den andre siden av jordkloden, viste rekordhøye temperaturer og den minste utbredelsen av havis i februar siden målingene startet for et halvt århundre siden.

Australias Antarktis-divisjon (ADD) sier de siste satellittbildene viser en utstrekning på havisen på 2,15 millioner kvadratkilometer. I mars i fjor var tallet 2,07 millioner, rekordlavt for sommermålingen på den sørlige halvkule.

I fjor var det også lite havis under vintermålingen, med 18,05 millioner kvadratkilometer.

Antarktis-forsker Phil Reid sier at målingene viser et betydelig avvik fra det som har vært trenden de siste årene, en jevn økning på 1,7 prosent hvert tiår siden 1979.

ADD-forsker Rob Massom sier at forskerne ennå ikke skjønner hva som ligger bak endringen i mønsteret, men at det har høy prioritet å forstår kreftene som er i sving.

– Havisen spiller en viktig rolle i det globale klimasystemet og skaper et verdifullt livsmiljø for en rekke arter, fra mikroskopiske organismer til hvaler, sier Massom.

Aktuelt:

Stor pingvinkoloni oppdaget øst i Antarktis

Greenpeace roper varsku om «hemmeligheten» under isen i Antarktis