Krisetid for SPD – ungdomsfløy forsøker å stanse ny samlingsregjering

Lederen for SPDs ungdomsfløy, Kevin Kühnert (28), har stilt seg i spissen for nei-kampanjen under uravstemningen om hvorvidt sosialdemokratiske SPD skal delta i sin tredje samlingsregjering ledet av kristendemokraten Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Lederen for SPDs ungdomsfløy, Kevin Kühnert (28), har stilt seg i spissen for nei-kampanjen under uravstemningen om hvorvidt sosialdemokratiske SPD skal delta i sin tredje samlingsregjering ledet av kristendemokraten Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 28-årig student står i spissen for forsøket på å hindre at SPD går inn i en ny tysk samlingsregjering. Han vil tilbake til sosialdemokratenes røtter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fire nye år med en storkoalisjon vil bety mer politisk lammelse og en utsettelse av viktige saker som må håndteres, sier Kevin Kühnert, leder for Juso, den tyske varianten av AUF.

Mange av hans drøyt 460.000 sosialdemokratiske partifeller deler bekymringen. Spørsmålet er om de er mange nok til å stanse en ny samlingsregjering mellom SPD og kristendemokratene i CDU og CSU. Uravstemningen avsluttes fredag, og resultatet er ventet søndag.

Hvis et flertall stemmer nei, betyr det mer politisk usikkerhet. Kristendemokraten Angela Merkel kan velge mellom en ustabil mindretallsregjering eller nyvalg – et valg der det høyrepopulistiske Alternativ für Deutschland kan bli større enn SPD.

Aktivisme

Men det rikker ikke ved holdningen til Kühnert, som de siste ukene har reist på kryss og tvers i Tyskland for å overbevise partifeller om at hvis SPD skal vokse seg stort igjen, må svaret bli nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en hel generasjon i Tyskland som ikke har opplevd noe annet enn Angela Merkel som statsminister. De vokste opp med en følelse av at det er noen på toppen i dette landet som alltid utsetter beslutninger om viktige saker, sier Juso-lederen under et intervju med AP på partikontoret i Berlin, hans egen hjemby.

Til daglig studerer Kühnert statsvitenskap og jobber deltid for en representant i delstatsforsamlingen i Berlin. Men de siste ukene har han reist på kryss og tvers i Tyskland og blitt nei-kampanjens ansikt utad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På stappfulle folkemøter har han talt engasjert om at SPD må tilbake til røttene i fagbevegelsen og konsentrere seg om sosialdemokratisk kjernepolitikk: billigere boliger for folk flest, bedre sykeordninger og lik lønn for likt arbeid. For mange unge fremstår Kühnert som et alternativ til partieliten, som mange mener herjes av indre konflikter og egoistisk maktkamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høy pris

I hele åtte av de tolv siste årene har SPD hatt regjeringsmakten sammen med kristendemokratene til Merkel. Det har betydd smertefulle kompromisser som har kostet partiet mange velgere. I valget i september endte oppslutningen på 20,5 prosent, noe som er det dårligste resultatet i etterkrigstiden. Ferske meningsmålinger viser at velgerflukten fortsetter – kun 17 prosent sier nå at de støtter partiet.

Hvis nei-siden vinner, har enkelte spekulert på om Kühnert vil overta som SPD-leder i stedet for Andrea Nahles under landsmøtet 22. april.

Men det avviser han kontant.

– Jeg ble valgt for tre måneder siden. Min rolle er å være Jusos-leder. Det er masse ansvar. Du kjenner det hver eneste dag, sier han til nyhetsbyrået DPA.

Han roser også Nahles, som står i spissen for ja-kampanjen, og som er favoritt til å overta som SPD-leder etter at Martin Schulz trakk seg.

– Vi må være takknemlige for at det er noen som er villig til å påta seg denne ekstremt vanskelige oppgaven, sier han.