Makedonia fjerner statue av Aleksander den store for å blidgjøre Hellas

Statuen av Aleksander den store på flyplassen i Skopje da den ble installert i 2011.
Statuen av Aleksander den store på flyplassen i Skopje da den ble installert i 2011. Foto: Boris Grdanoski / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Makedonia fjernet torsdag en statue av Aleksander den store ved flyplassen i Skopje i et forsøk på å få Hellas på gli i navnestriden mellom de to landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 2 meter høye statuen ble plassert på flyplassen i 2011 etter at den ble gitt i gave fra det tyrkiske selskapet TAV, som er operatør for flyplassen.

Mange grekere har reagert sterkt på at ett av deres viktigste nasjonale symboler også er blitt brukt som nasjonalt symbol i nabolandet, som offisielt har navnet Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia (FYROM).

Ettersom Makedonia også er navnet på Hellas' nordligste region, har grekerne ikke villet godta at nabolandet kaller seg Makedonia. Greske myndigheter mener at navnet innebærer at nabolandet gjør krav på gresk territorium.

Konflikten, som har vart i 27 år, setter en effektiv stopper for at det lille Balkan-landet blir akseptert som søkerland av EU og NATO, og den siste tiden har FN gjort nye forsøk på å løse navnestriden.

Makedonias nye venstreregjering har lovet å gi nye navn til både flyplassen og landets viktigste motorvei, som begge er blitt oppkalt etter Aleksander den store.