Kokain for milliarder beslaglagt i Antwerpen

Video: Denne byen har blitt Europas kokainhavn.

Flere arrestasjoner etter at belgiske myndigheter fant 4,5 tonn kokain. Byen har blitt Europas hovedinngangsport for kokain.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslaget ble gjort i en container i havna i Antwerpen i Belgia, opplyser nederlandsk politi.

Kokainforsendelsen var gjemt i en last med bananer fra Colombia. Belgiske myndigheter fjernet kokainen og sendte containeren videre dit den skulle, som viste seg å være i byen Oss, i sørlige Nederland.

Se video: Antwerpen har blitt Europas kokainhavn.

Nederlandsk politi arresterte i etterkant flere personer i sørlige Nederland, fire menn og to kvinner. Det dreier seg om to menn på 42 og 61 fra Oss, en 42 år gammel mann og en 45 år gammel kvinne fra byen Uden, Nederland, en 39 år gammel kvinne fra Nuland, Nederland, og en 27 år gammel mann fra Colombia.

Les også: Kokainbrukere klager på ny fempundseddel

Beslaget var på rundt 4.500 kilo. Ifølge tall fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet har Belgia kanskje den laveste gateprisen på kokain i verden (2015). Likevel, med 59 amerikanske dollar per gram, eller 466 kroner, blir gateprisen på beslaget på 266 millioner dollar, i overkant av 2,1 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Narkotikapolitiet i Colombia brenner ned et kokainlaboratorium i Guaviare, Colombia. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix
Narkotikapolitiet i Colombia brenner ned et kokainlaboratorium i Guaviare, Colombia. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix

Med «norsk» gatepris på 730 kroner grammet, nærmer gateprisen seg 3,3 milliarder.

Ifølge EUs tall opplyser 3,6 prosent norske menn under 44 å ha brukt kokain det siste året, mot 0,7 prosent kvinner.

Les også: Tollere fant over 317 kilo kokain i Philadelphia

4.500 kilo kokain ble beslaglagt på mandag klokken 17:30 i Antwerpen. Foto: Politiet i Nederland og Belgia
4.500 kilo kokain ble beslaglagt på mandag klokken 17:30 i Antwerpen. Foto: Politiet i Nederland og Belgia

Kokaineksplosjon

I 2015 ble det beslaglagt 17 tonn kokain i Belgia, nest mest i Europa, etter Spania med 22 tonn. Ifølge EU øker mengden beslag kraftig, og i 2017 har Belgia tatt «ledelsen» for første gang med 41 tonn, foran Spania med 33 tonn, viser tall satt sammen av Wall Street Journal fra nasjonale myndigheter.

– Det å være favoritthavnen til Latin-Amerika har sine ulemper, sa Bart De Wever på en nylig pressekonferanse.

Politisjef Stanny De Vlieger advarte i fjor om at kokainsmuglere har infiltrert både politiet, tollvesenet og lokale bedrifter.

De tror en del av årsaken i den kraftige økningen av kokaineksport var at colombianske myndigheter i 2015 sluttet å spre gift over kokaplantasjene av frykt for folkehelsa og miljøet. Dermed økte produksjonen kraftig, sammen med eksporten, i så stor grad at smuglere ofte ikke gidder å skjule kokainpakkene, men bare slenger dem sammen med bananene.

– Det er litt sjokkerende at de ikke engang prøver å skjule dem, sier Aling, en talsperson for nederlandsk politi til Wall Street Journal.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lappeteppe av kokaplantasjer i jungelen i Peru i Monzón-dalen. Foto: Monte Hayes / AP
Lappeteppe av kokaplantasjer i jungelen i Peru i Monzón-dalen. Foto: Monte Hayes / AP

219.000 fotballbaner

Mandagens beslag er den siste i en rekke store funn. I november ble 5,88 tonn kokain beslaglagt i Spania i havnebyen Algeciras, som kom fra Medellin i Colombia.

Ifølge FN ble det i 2015 beslaglagt 864 tonn kokain til sammen i Vesten. Forsendelsene kommer stort sett fra Brasil, Colombia, Ecuador, Den dominikanske republikk, Argentina og Costa Rica. Det totale landarealet som brukes til å dyrke kokain er på rundt 219.000 fotballbaner eller 156.500 hektar.

Dette er tall fra 2015, før produksjonen tok seg opp for alvor.

Personvernpolicy