Meny

Søndag stemmer sveitsere om å avskaffe TV-lisensen

Hovedkvarteret til den svetsiske statlige allmennkringkasteren SBC i Bern. (eller SRG SSR på tysk). Foto: Manfred Schär / CC 3.0
Søndag går sveitserne til urnene for å stemme over de skal måtte betale TV-lisens eller ikke. – Politisk spill, sier kritikere.

I likhet med Norge og to tredjedeler av Europa må sveitsere betale kringkastingsavgift. Den ligger for tiden på 451 sveitsiske franc, eller 3.780 kroner per husholdning, etter dagens kurs. 

Til sammenligning er lisensen i Norge 2.970 kroner per mottaker, med visse unntak. Målt per innbygger var den sveitsiske og norske lisensen i 2014 de dyreste i verden ifølge en studie gjort av CBC og Radio Canada. 

Dette kan det imidlertid bli slutt på. Initiativet «No Billag» har klart å få frem en folkeavstemning om lisensen. «Billag» er klengenavnet lisensen har fått.

– Sveitsiske medier burde være styrt av brukernes preferanser og ikke som en del av en stor overordnet plan, sier Florian Schwab, økonomikommentator for avisen Die Weltwoche og en av initiativtakerne, ifølge Financial Times.

Sveits praktiserer en form form semi-direkte demokrati der avstemninger utløses dersom nok borgere (50.000 eller 100.000) krever det. 

Ifølge sveitsiske myndigheter blir de det første europeiske landet som avskaffer lisensen.

Les også: Regjeringen vil fjerne dagens TV-lisens

Flertall for avskaffelse

Ifølge en spørreundersøkelse gjort for avisene Le Matin Dimanche og SonntagsZeitung, er 56,6 prosent av befolkningen for å fjerne lisensen. Selv om over 60 prosent er fornøyde med programmene som sendes.

I en annen undersøkelse i avisen 20 Minuten er 51 prosent for å fjerne lisensen.

45 prosent av de stemmeberettigede opplyser at de vil avgi sin stemme. 

Kritikere av rikskringkasteren SBC og deres 34 TV- og radiokanaler peker på det de mener er pengesløseri, manglende politisk uavhengighet og kjedelige programmer. Imidlertid får de motmæle.

– Burde «slankes»

André Moesch, direktør i TV Ostschweiz, mener påstander manglende uavhengighet er ren propaganda og at det er stikk motsatt.

Moesch tror avstemningen er en del av et politisk spill, ettersom den støttes av det høyreorienterte partiet SVP.

– SVP ønsker å fjerne SBC som ofte er kritisk til deres politikk. Partitopp Cristoph Blocher har fått flere aviser til å fokusere på SVP-partilinjen, sier Moesch.

Imidlertid vedgår han at SBC har blitt for store de seneste årene.

– Det er alltid en fare for subsidierte bedrifter blir for store og derfor bør de «gå på en diett» fra tid til annen, sier Moesch til The Local.

– Men den trenger ikke å ødelegges for det, sier han.

Regjeringen har nå foreslått å redusere lisensen til 365 franc (3060 NKR) fra og med 2019.

Avstemningen går søndag. Spesifikt går den ut på å endre artikkel 93 i den sveitsiske grunnloven. 

Populært