Meny

Fant eldgamle kamelskulpturer i ørkenen

Video: Forskere er imponerte over kamelskulpturene de oppdaget langt ute i ørkenen.
Langt ut i ørkenen i Saudi-Arabia fant et fransk-saudisk forskerteam flere tusen år gamle kameler formet av sandstein.

Funnet av et dusin kamel-skulpturer og klovdyr risset inn i sandstein i ørkenen nord i Saudi-Arabia, begeistrer forskerne. Dyrene, som anslås å være rundt 2000 år gamle, har gjennom årenes løp vært utsatt for både erosjon og vandalisme, men kan likevel gi historikere viktig kunnskap om livet på Den arabiske halvøya i oldtiden.

– Arbeidet er vitne om både kunstnerisk talent og kreativitet, forteller Khalifah til nyhetsbyrået AFP.

Khalifah er med i det fransk-saudiske forskerteamet som gjorde undersøkelser i det historiske området i 2016 og 2017.

Les også:  400 steinstrukturer funnet av arkeologer i Saudi-Arabia

Særlig en gravering begeistrer forskerne: Ansiktet til en kamel som er vendt mot en esel (eller en hest eller muldyr), dyr som det hittil ikke finnes mange spor av i regionens steinkunst. (Se bilde øverst)

Ifølge Khalifah vet man fortsatt ikke med sikkerhet hvem som står bak de eldgamle kunstverkene, men en teori er at de ble laget av nabateerne, en nordarabisk stammefolk som hadde den jordanske byen Petra som hovedstad.

Forskergruppen vil nå gjøre videre undersøkelser på funnstedet for å finne flere svar, skriver AFP.

Les også:  4.400 år gammelt gruvedriftskontor funnet i Egypt

Stadig oppdager forskerne spor etter Saudi-Arabias rike forhistorie. Så sent som i fjor avdekket arkeologer rundt 400 eldgamle steinstrukturer i ørkenen i Saudi-Arabia ved hjelp av satellittbilder fra Google Maps. Noen av disse steinstrukturene kan være opp mot 7000 år gamle, ifølge AFP.

Et kamelhode (venstre) vendt opp mot hodet til det som trolig er et esel eller en hest (til høyre) er blant funnene som nylig er avdekket i ørkenen i Saudi-Arabia. Foto: AFP / NTB scanpix.
Populært