Halvparten av sørsudanerne sulter

Fire år med borgerkrig har tatt knekken på jordbruket i Sør-Sudan. Nå er folk begynt å gå tomme for mat, og sørsudanerne står igjen på randen av hungersnød, advarer FN. Foto: AP / NTB scanpix
Fire år med borgerkrig har tatt knekken på jordbruket i Sør-Sudan. Nå er folk begynt å gå tomme for mat, og sørsudanerne står igjen på randen av hungersnød, advarer FN. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sør-Sudan er nesten annenhver person rammet av ekstrem sult, og mange vil gå tomme for mat i nær framtid, advarer FN. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor var Sør-Sudan det første landet på seks år der det ble erklært hungersnød. Nå står den krigsrammede befolkningen igjen overfor en ny sultkatastrofe. Ifølge landets nasjonale statistikkbyrå lider 5,3 millioner mennesker, 48 prosent av befolkningen, av akutt matmangel.

– Situasjonen har aldri vært så alvorlig som nå, heter det i en felles uttalelse fra byrået og en rekke hjelpeorganisasjoner med FN-organisasjonene UNICEF og Verdens matvareprogram (WPF) i spissen.

De advarer om at dersom ikke hjelpen trappes opp betydelig, vil folk snart begynne å dø av sult.

Om lag 100.000 mennesker var omfattet av hungersnøden i 2017, som ble erklært da folk begynte å dø av mangel på mat. Bedre tilgjengelighet og en massiv innsats fra hjelpeorganisasjoner førte til at katastrofen var over i juni.

Men drøyt fire år med borgerkrig har ødelagt landbruket og ført til enorm prisstigning på matvarer. I tillegg har landet vært rammet av en enorm larveplage, som har spist opp avlinger.

– Situasjonen blir verre for hvert år med konflikt som går. Folk mister det lille de har, sier WPFs Sør-Sudan-direktør Adnan Khan.