Europa rammet av kuldefront fra Sibir

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kuldefront fra Sibir skaper problemer over hele Europa mandag. Roma fikk sin første snø siden 2012, og kulda har krevd menneskeliv i Frankrike og Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«The Beast from the East», som det har blitt kalt av britiske medier, ventes å trekke kald luft fra Sibir i Russland inn mot resten av Europa de kommende dagene.

Kaldfronten nådde Nord-Italia søndag – og mandag trakk snøværet sørover til Roma. Colosseum, Forum Romanum og Palatinerhøyden, er blant turistattraksjonene som har blitt stengt som følge av det uvanlige været.

Myndighetene i landet har oppfordret folk til å bli værende hjemme så mye som mulig og i tillegg stengt flere av byens skoler. Busstilbudet i byen kraftig redusert, og togtrafikken inn og ut er preget av forsinkelser og kanselleringer.

Snøfallet har ført til at biltrafikken har vært usedvanlig stille i turistbyen så langt. I stedet ser man heller mange fotgjengere som er ute for å fotografere Romas berømte bygninger kledd i snø. Det ventes ikke mer snø de kommende dagene – men fram til onsdag ventes temperaturen å ligge rundt 6 minusgrader i Roma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du sjekke hvordan været blir der du er fremover

Aktuelt: Arktisk kulde i Italia

Åtte frøs i hjel i Polen

Italia er langt fra alene om å være rammet av kulda. I Polen er den slags vær langt mer vanlig, men temperaturer ned mot 20 grader er ikke hverdagskost.

Myndighetene i landet opplyser at minst åtte mennesker har mistet livet som følge av kulde i helgen, og de ber folk om å ta ekstra hensyn til hjemløse og eldre som er spesielt sårbare for de lave temperaturene, de kommende dagene. Folk oppfordres også til å kle seg godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme beskjed lød fra myndighetene i Moskva. Søndag var det minus 20 i den russiske hovedstaden, og kulda fortsetter utover uka.

–Den eneste varmen vi kan regne, med er sjelens varme, sier Russlands sjefmeteorolog Roman Vilfand til nyhetsbyrået Interfax.

Aktuelt: Nordmenn værfast på Tenerife

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldater rydder snø i Kroatia

Hele Kroatia er rammet av det iskalde været, og selv tettsteder langs kysten av Adriaterhavet våknet mandag til temperaturer under null grader.

Som følge av uværet har alle tunge kjøretøy blitt forbudt å kjøre på veier som leder mot kysten, og drøyt 1.000 soldater har blitt utstasjonert for å rydde unna den verste snøen. Enkelte steder meldes det om opptil 1,5 meter snø.

Ved Tysklands høyeste fjell Zugspitze meldes det om 27 minusgrader – det hittil laveste denne vinteren, mens ved flyplassen i Bremen har minst ti flyginger blitt kansellert på grunn av snø.

Frankrike slipper heller ikke unna, og her ventes det ned mot 18 minus. Myndighetene forsøker å skaffe husly for hjemløse, men allerede har en mann i Valence og en annen mann i en forstad i Paris omkommet som følge av kulda.

I Storbritannia er det sendt ut gule og røde varsler ettersom meteorologene venter de laveste vintertemperaturene siden 1991 denne uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Kan kulde gjøre deg syk?

Trafikk-kaos i Sverige

Svenskene skal i teorien være godt vant med snø og kulde, men heller ikke der har man greid å unngå at det skaper problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag førte ekstremt snøfall til at trafikken på E4 nord for Stockholm i retning Arlanda og Uppsala gikk i sneglefart, og en ulykke der 19 personbiler og en buss var involvert førte senere til at trafikken stoppet helt opp i nordgående retning.

–Vi har hatt mange utforkjøringer og kollisjoner nordover. Det er et kraftig snøfall som har kommet veldig fort, og det er glatt på veiene og dårlig sikt, sier Emil Skoglund ved Stockholms redningssentral.

Pussig nok er det imidlertid varmere enda lenger nord. På Svalbard er det 3 plussgrader mandag, og det samme ventes tirsdag – før temperaturen dundrer ned til 11 minus onsdag.

Aktuelt: Viktig å lytte til kroppens signaler når det blir kaldt ute