Øst-Ghoutas innbyggere venter på våpenhvilen

Flyangrepene mot opprørskontrollerte Øst-Ghouta fortsetter, til tross for at FNs sikkerhetsråd krever våpenhvile. Dette bildet ble sendt ut av De hvite hjelmene lørdag.
Flyangrepene mot opprørskontrollerte Øst-Ghouta fortsetter, til tross for at FNs sikkerhetsråd krever våpenhvile. Dette bildet ble sendt ut av De hvite hjelmene lørdag. Foto: Uncredited / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre tusen sivile venter fortvilt på våpenhvilen i Øst-Ghouta, som lar vente på seg. Opprørerne i enklaven er heller ikke enige om veien videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et enstemmig Sikkerhetsråd krevde lørdag at det snarest skal innføres en 30 dagers våpenhvile i den opprørskontrollerte enklaven utenfor Syrias hovedstad Damaskus, slik at nødhjelp kan bringes inn og syke og sårede hentes ut.

Søndagen kom og gikk uten at våpnene stilnet, og ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 14 sivile drept, tre av dem barn.

Mandag skal ytterligere ti sivile ha blitt drept i et flyangrep mot en bygning i byen Douma, ni av dem tilhørte samme familie, ifølge SOHR.

540 sivile er drept i de syriske regjeringsstyrkenes fly- og artilleriangrep mot Øst-Ghouta den siste uka, og minst 130 av dem var barn, ifølge SOHR.

Bakkeoffensiv

I helgen ble det også meldt om harde kamper på bakken. Minst 13 syriske regjeringssoldater og seks opprørere fra opprørsgruppen Jaish al-Islam skal ha blitt drept i den sørlige delen av den opprørskontrollerte enklaven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av lederne i Jaish al-Isla, Mohamed Alloush, bekreftet at det pågikk kamper i området.

– Vi slår tilbake regimets styrker som forsøker å ta seg inn i regionen, sa han.

Aktuelt: – Vi kaster kroppsdeler i massegraver. Det er alt vi kan gjøre

Kjemiske stoffer

Ifølge helsearbeidere i Øst-Ghouta døde også ett barn etter å ha blitt utsatt for en eller annen form for gass, mens 13 andre sivile ble behandlet for pustevansker.

Forsvarsdepartementet i Moskva hevder opprørere står bak, i et angivelig forsøk på å framprovosere en vestlig militærintervensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lederne av væpnede grupper planlegger en provokasjon med giftige stoffer for å kunne anklage regimet for å bruke kjemiske våpen, het det i en kunngjøring.

Aktuelt: Putin skal ha stoppet israelsk storangrep på Syria

Press på Putin

Når en våpenhvile i Øst-Ghouta eventuelt kan tre i kraft, var mandag morgen fortsatt uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron ringte søndag til Russlands president Vladimir Putin og ba ham legge «maksimalt press» på Syrias president Bashar al-Assad for straks å få slutt på angrepene mot Øst-Ghouta.

FNs generalsekretær António Guterres ba mandag partene i krigen om straks å legge ned våpnene og etterleve Sikkerhetsrådets resolusjon.

– Øst-Ghouta kan ikke vente. Det er på høy tid at dette helvete på jord stanses, sa han da han åpnet hovedsesjonen i FNs menneskerettsråd i Genève.

Aktuelt: – Ingen i Syria tenker på sivile på den andre siden

Mektige opprørsgrupper

De to største opprørsgruppene i Øst-Ghouta, Jaish al-Islam og Faylaq al-Rahman, har begge hilst FNs resolusjon om våpenhvile velkommen, men sier at de vil kjempe videre dersom angrepene mot enklaven fortsetter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvilen Sikkerhetsrådet krever innført, gjør unntak for opprørere fra al-Qaida og Den islamske staten (IS), samt «individer, grupper, foretak og instanser» som kan knyttes til disse gruppene.

Salafistgruppen Jaish al-Islam står på terrorlisten til Russland, Syria, Iran og Egypt og ble også omtalt som terrorister av USAs daværende utenriksminister John Kerry i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørsgruppens grunnlegger Zahran Alloush, som ble drept i et flyangrep i 2015, var en uttalt motstander av demokrati og slo fast at de kjempet for å erstatte Assad-regimet med en islamsk stat.

Aktuelt: Tyrkia sier Afrin-offensiven ikke berøres av våpenhvile

Kriger seg imellom

Faylaq al-Rahman er også en islamistisk opprørsgruppe, men ligger i krig med Jaish al-Islam. Denne opprørsgruppen ledes av Abdul al-Nasr Shamir, en kaptein som hoppet av fra den syriske regjeringshæren i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne i Faylaq al-Rahman ble tidligere betegnet som moderate av USA og skal ha mottatt panservernraketter og andre våpen fra amerikanerne.

Flere andre opprørsgrupper har også et nærvær i Øst-Ghouta, blant dem Tahrir al-Sham som skal ha tette bånd til al-Qaida.

Nour al-Din al-Zenki, som mistet støtten fra USA etter å ha halshogd en spionanklaget 15-åring for åpent kamera i Aleppo, er også på plass i enklaven, og det samme er Ahrar al-Aram, som har mottatt stor støtte fra Saudi-Arabia og Tyrkia og ligger i krig med Tahrir al-Sham.