Florida-elever gruer seg til å gå tilbake til skolen

<p>En mann signerer et banner som krever strengere våpenlover, under en markering på skolen i Florida der en 19-åring drepte 17 elever og lærere. Foto: David Santiago / AP / NTB scanpix</p>
En mann signerer et banner som krever strengere våpenlover, under en markering på skolen i Florida der en 19-åring drepte 17 elever og lærere. Foto: David Santiago / AP / NTB scanpix

Elever og lærere ved skolen i Florida der 17 mennesker ble drept, forbereder seg på å starte undervisningen igjen mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forestill deg å ha vært i en flyulykke, og så måtte gå opp i det samme flyet hver dag og dra et eller annet sted, sier David Hogg, som overlevde skytingen der en 19-åring fyrte løs på elever og lærere.

– Jeg kan ikke tenke meg hva jeg og mine medelever vil måtte gjennomgå denne dagen, sier han videre.

Lærerne og andre ansatte er tilbake i fullt arbeid mandag og tirsdag, mens elevene kommer onsdag.

En av lærerne som allerede har vært tilbake, fortalte om sjokket ved å komme til et klasserom som var nøyaktig slik det var da angrepet fant sted. Hun ble fysisk syk og måtte gå igjen.

Utløst kampanje

I de ti dagene som har gått siden angrepet, har elevene fra skolen i Parkland utløst en landsomfattende kampanje for strengere våpenlover.

De har selv deltatt i tallrike møter og TV-intervjuer og også reist til delstatshovedstaden Tallahassee for å konfrontere politikerne.

Mange var til stede da de krevde at senator Marco Rubio skulle gå inn for strengere lover og samtidig frasi seg støtten han får fra lobbyorganisasjonen NRA.

Han ble møtt med kraftig buing da han ikke ville si nei takk til pengene og heller ikke ville gå inn for forbud mot halvautomatiske våpen. Han kunne imidlertid strekke seg til å be om høyere aldersgrense.

Elevene lovte å fortsette å konfrontere politikerne og gjorde det klart at de ikke ville bli gjenvalgt om de ikke hørte på kravene.

Boikott Florida

Hogg oppfordret søndag turister til å boikotte Florida inntil strengere våpenlover vedtas.

«La oss gjøre en avtale. Ikke kom til Florida på ferie før våpenlover blir vedtatt», tvitret han, henvendt spesielt til studenter og skoleelever i resten av USA som hver vår i tusentall reiser til Florida på såkalt spring break for å feste.

Han fikk umiddelbart svar fra en annen som ofte reiser til solskinnsstaten.

– Vi, som mange andre canadiere, reiser ofte til Florida for å slippe unna vår vinter. Jeg vil ikke snakke for andre, men jeg for min del vil ikke reise tilbake før meningsfulle våpenlover er på plass, sier 60 år gamle Wendy Glaab fra Ontario.

Økt støtte til våpenlover

En ny meningsmåling som er gjort for CNN en uke etter skytingen, viser at amerikaneres støtte til strengere våpenlover har steget til nye høyder, høyere enn etter andre store skyteepisoder.

70 prosent støtter strengere våpenlover, opp fra 52 prosent i oktober, og 57 prosent er for et forbud mot halvautomatiske våpen, opp fra 49 prosent.

Guvernør Rick Scott, har lagt fram en plan om å utstasjonere en politimann på alle delstatens skoler, heve aldersgrensa for å kjøpe våpen fra 18 til 21, og opprette et såkalt rødt flagg-system for å hindre at psykisk syke eller kriminelle får tak i våpen.

Scott, som selv er medlem av NRA og tilhenger av så løse våpenlover som mulig, har fått motstand fra NRA for forslagene om aldersgrenser og rødt flagg-systemet.

Dana Loesch, som er talskvinne for NRA, sier at hennes organisasjon er imot de aller fleste forslagene om forbud.

Hun legger i stedet skylda for skytingen på politikere for ikke å ha handlet, på politimannen som sto utenfor skolen uten å gå inn, og på Broward County som ikke hadde reagert på varsler om 19-åringen.

Personvernpolicy