Muren som skal hindre smugling av edelstener

Journalister fikk en omvisning av den 25 kilometer lange anti-smuglingmuren.
Journalister fikk en omvisning av den 25 kilometer lange anti-smuglingmuren.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tanzania har bygget Øst-Afrikas lengste mur rundt tanzanittgruven nord i landet for å hindre tyveri og smugling av landets verdifulle edelstener.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Initiativet kom etter at et parlamentarisk granskningsteam i 2017 hevdet at de hadde avdekket «omfattende» smugling av den blåfiolette edelstenen. Det østafrikanske landet mener de har i flere tiår tapt millioner i utenlandsk valuta på grunn av smugling av edelstener, diamanter og gull.

Tanzanitt finnes kun i Tanzania – i Mirerani Hills i Manyara-regionen. Selv om edelstenene er verdt millioner av amerikanske dollar, har Tanzania fått lite av omsetningen – kun fem prosent, ifølge funksjonærer. Det utgjør rundt 38 millioner dollar i året.

Beordret soldatene

President John Magufuli ba militæret om å bygge en mur rundt tanzanittgruven og utstyre den med piggtråd og overvåkningsutstyr for å overvåke mistenkelig aktivitet i gruveanlegget.

– Jeg vil at muren skal bygges øyeblikkelig for å sikre at vår unike ressurs er trygg. Det vil kun være én inngang, og det vil være godt sikkerhetsutstyr som vil ha kapasitet til å oppdage all slags juks, sa Magufuli i september. Selv om noen svelger edelstenene, vil det bli oppdaget på kontrollpunktet, ifølge Magufuli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«The Great Mirerani Wall» strekker seg over nesten 25 kilometer og er sannsynligvis den lengste muren som noen gang er bygget i Tanzania – og kanskje i hele Øst-Afrika.

Prosjektet har kostet rundt 20 millioner kroner.

Les også: Utekontoret: Tett på lidelser og pågangsmot

Endre skattereglene

Tanzania overstyrte det rettslige og skattemessige rammeverket for gruvesektoren gjennom å innføre nye lover som økte statens eierandel i gull- og edelstengruvene, samtidig som gruveskatten ble økt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden Magufuli ble president i 2015, har han jobbet for å øke inntektene fra naturressurser slik at det kan bli en finansieringskilde for industrialiseringsplanene hans.

Distriktsguvernør Zephania Chaula i Simanjiro forteller at i tillegg til å bygge muren har myndighetene startet produksjon av ID-kort for de som jobber i gruven, og så langt har 6000 gruvearbeidere fått sitt eget kort.

– Vi har også bedt alle utvinningsselskaper om å gi sine ansatte offisielle kontrakter, i motsetning til tidligere, da de pleide å leie dem inn på midlertidig basis, sier Chaula. Han forteller at så langt har 2000 gruvearbeidere fått kontrakter.

Saken er først publisert på Bistandsaktuelt.no