HRW anklager Tyrkia for å angripe sivile i Syria

Denne kolonnen av sivile kjøretøyer ble angrepet av tyrkisk artilleri i Afrin-enklaven torsdag, ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA. Foto: SANA / AP / NTB scanpix
Denne kolonnen av sivile kjøretøyer ble angrepet av tyrkisk artilleri i Afrin-enklaven torsdag, ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA. Foto: SANA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tyrkia kan ha begått en krigsforbrytelse ved å angripe sivile i den kurdiskkontrollerte Afrin-enklaven nord i Syria, mener Human Rights Watch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettsorganisasjonen har gransket tre av de tyrkiske angrepene mot Afrin og konkluderer i en fersk rapport med at 26 sivile, blant dem 17 barn, ble drept i disse.

– Det synes som om sårbare sivile blir drevet på flukt og drept som følge av måten Tyrkias siste offensiv blir drevet på, sier Lama Fakih i Human Rights Watch.

FN anslår at det befinner seg 323.000 sivile i Afrin-enklaven, som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen.

Angrep kolonne

Tyrkia ser på YPG som PKK-geriljaens syriske avlegger og har satt begge grupper på sin liste over terroristorganisasjoner.

Den tyrkiske hæren hevder at angrepene mot Afrin utelukkende rettes mot YPG-mål, mens kurdiske kilder hevder at 150 sivile er drept og hundrevis er såret siden 20. januar.

Torsdag angrep Tyrkia en kolonne med kjøretøyer som var på vei mot Afrin, angivelig med kurdiske militssoldater fra Aleppo.

Én person ble drept og åtte såret i angrepet, opplyser et medlem av kommunestyret i byen Afrin, Suleiman Jaafar.

Til unnsetning

En talsmann for YPG bekrefter at deres militssoldater nå har trukket seg ut av den syriske byen Aleppo, for å komme kurderne i Afrin til unnsetning.

– På grunn av tausheten fra alle verdens ledere om disse barbariske angrepene, har alle YPG-styrker i Aleppo reist til Afrin for å forsvare regionen. På grunn av dette er nå nabolagene øst i Aleppo under regimestyrkenes kontroll, sa talsmannen.

«Nøytralisert»

Den tyrkiske forsvarsledelsen hevdet tidligere i uka å ha «nøytralisert» 1.715 kurdiske militssoldater i offensiven mot Afrin, noe som enten betyr at de er drept eller tatt til fange.

Human Rights Watch har bedt Tyrkias forsvarsminister granske rapportene om sivile tap og straffeforfølge de skyldige, men har ikke fått svar.

– Krigens lover forbyr angrep mot sivilpersoner eller mot sivile bygninger, så sant de ikke benyttes til militære formål, og de forbyr vilkårlige angrep som unnlater å skille mellom militære og sivile mål, slår Human Rights Watch fast.

Personvernpolicy