Säpo mener trusselen mot Sverige er større enn på lenge

Foto: Fredrik Sandberg/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De ekstremistiske miljøene i Sverige vokser, og trusselen er størst fra islamistiske grupperinger, mener det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktiviteten i høyreekstremistiske grupperinger vokser også. Samlet er sikkerhetssituasjonen i Sverige forverret, slår Säpo fast.

–Vi snakker om en ny sikkerhetssituasjon, og det er selvsagt en situasjon som uroer oss, sa fungerende Säpo-sjef Charlotte von Essen under presentasjonen av etatens sikkerhetsrapport for 2017.

Den forrige Säpo-sjefen Anders Thornberg, som nå er rikspolitisjef, skriver i rapporten at «sikkerhetssituasjonen i vår del av verden er forverret, og trusselen mot Sverige er større enn den har vært på mange år».

Flere tusen medlemmer

Tidligere har Säpo redegjort for at antallet medlemmer i de voldelige ekstremistiske gruppene på noen år har økt fra noen hundre medlemmer til flere tusen.

– Daglig kommer det store mengder etterretning om trusler mot Sverige, sier Fredrik Hallström i Säpo.

Når det gjelder de venstreekstreme miljøene, konstaterer Säpo at de har vært lite aktive de siste årene. Samtidig noterer Säpo seg de store venstreradikale opptøyene i Hamburg under G20-møtet i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det nettverket kan være et embryo til en større organisasjon med muligheter for å lykkes med å etablere seg, sier von Essen.

Aktuelt: Annethvert medlem av DNM i Sverige er straffedømt

Sensitiv informasjon

Etter IT-skandalen i Sverige er det fortsatt svakheter hos svenske myndigheter når det gjelder håndteringen av sensitiv informasjon, slår rapporten fast.

– Mange etater er ikke klar over at de sitter på informasjon som må beskyttes, sier Fredrik Agemark, enhetssjef for sikkerhet i Säpo.

Våren 2015 besluttet lederen for den svenske Transportstyrelsen at det skulle gjøres unntak fra datasikkerhetslover i forbindelse med at IBM fikk ansvaret for etatens IT-drift. Slik ville man holde tidsfristene. Unntakene førte til at store mengder sensitiv informasjon kom i hendene på IT-operatører som ikke var sikkerhetsklarert i Tsjekkia, Serbia og Irland.