Annethvert medlem av DNM i Sverige er straffedømt

Høyreekstreme medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) marsjerte i fjor sommer i Kristiansands gater. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Høyreekstreme medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) marsjerte i fjor sommer i Kristiansands gater. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Halvparten av medlemmene av Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) i Sverige, er straffedømt. Hvert fjerde medlem er dømt for voldelig kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser Sverige Radios kartlegging av de mest aktive medlemmene i den nynazistiske organisasjonen (DNM) i Sverige. Snittalderen til de 178 medlemmene som er kartlagt, er 30 år. Den eldste er 71 og den yngste er 16 år.

– De som begår voldshandlinger får nesten heltestatus, for da har de deltatt i «kampen» eller hva enn de nå kaller det. Organisasjonen synes ikke at vold er negativt, sier Esa Henrik Holappa, tidligere leder for den finske grenen av NMB.

Kartleggingen viser at DNM er mest aktive i Västra Götaland, Skåne, Stockholm og Dalarna. Martin Karlsson, også et tidligere medlem, forteller at avhoppere pekes ut som forrædere av DNM.

– I deres øyne vil jeg alltid være et «tidligere medlem». Skulle det skje noe, så skjer det. For min del er det å forlate den organisasjonen verdt det, sier Karlsson.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy