Dronning Margrethes første ord etter prins Henriks død

<p>Danmarks dronning Margrethe på vei ut av slottskirken i København lørdag. I forrige uke mistet hun sin ektemann gjennom over 50 år.</p>
Danmarks dronning Margrethe på vei ut av slottskirken i København lørdag. I forrige uke mistet hun sin ektemann gjennom over 50 år. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix

Dronning Margrethe takker det danske folk for støtten etter bortgangen til prins Henrik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For meg og min familie har det vært dypt bevegende å oppleve den varme og sympati som har flommet fra alle deler av det danske samfunnet i forbindelse med prins Henriks død og bisettelse.

Det skriver dronning Margrethe i et takkebrev som er publisert på Det danske kongehusets Facebook-sider.

Hun avslutter brevet på følgende måte:

– For alle disse vakre vitnesbyrdene om hengivenhet og medfølelse ønsker jeg og min familie å uttrykke vår dypeste takknemlighet til hele den danske befolkningen.

(Se video: Prins Henriks utfordrende liv i skyggen)

Dronning Margrethe, sønnene Frederik og Joachim og deres koner holdt hverandre i hendene og sendte hverandre små, trøstende smil der de satt på første rekke til venstre for båren under tirsdagens bisettelse.

– Prins av Danmark, av jord er du kommet, til jord skal du bli, av jorden skal du igjen oppstå, sa kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen, kongefamiliens egen prest som sto for jordpåkastelsen.

Prins Henrik døde tirsdag i forrige uke etter noe tids sykdom. Han ble 83 år gammel.

Ble mer akseptert

Han strevde med å finne sin rolle i den danske kongefamilien.

Det skulle ta mange år for den franskfødte prinsen å bli fullt ut godtatt av sitt nye folk, ikke minst fordi han aldri lærte seg det danske språket skikkelig. Det skyldtes blant annet at familien snakket fransk og ikke dansk hjemme. Dette tok dronning Margrethe senere selvkritikk for, og prinsen selv ga også uttrykk for at dette var noe han angret på.

På sine eldre dager, ikke minst etter hvert som barnebarna kom til verden, ble dronningens ektemann mer akseptert blant dansker flest. Det ble imidlertid flere kontroverser der prinsen uttrykte misnøye med posisjonen sin i kongefamilien. Med sin franske bakgrunn, der mannen tradisjonelt er familiens overhode, var det hardt å akseptere å stå under kone, sønner og svigerinne på rangstigen.

Personvernpolicy