Meny

Floridas ungdommer omgjør raseri til aktivisme

Ungdommer i Los Angeles slutter seg til grasrotbevegelsen over hele USA for strengere våpenlover etter skoleskytingen i Florida i forrige uke. Foto: Richard Vogel / AP / NTB scanpix

Et hundretall overlevende ungdommer fra Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland reiser til Floridas hovedstad for å kreve tiltak mot nye skolemassakrer.

Elevenes plan er en større markering onsdag i Tallahassee for å legge press på de republikanske delstatsmyndighetene for å vedta strengere våpenlover.

– Jeg håper virkelig at de lytter til oss, sier 19 år gamle Chris Grady. Mens han lå i skjul i klasserommet under skytingen i forrige uke, følte han ikke frykt, men hvitglødende raseri.

Raseriet vokste da han dagen etter hørte at FBI ble tipset om gjerningsmannen Nikolas Cruz, men uten å følge opp. Og enda sintere ble han da han forsto at 19-åringen hadde kjøpt sitt halvautomatiske drapsvåpen helt lovlig.

Ungdommene retter blant annet sitt sinne mot politikere som får pengestøtte fra våpenorganisasjonen NRA, og noen av dem har også skjelt ut president Donald Trump og anklaget ham for å beskylde Demokratene for ikke å ha innført strengere våpenlover når det i stedet er han som ikke gjør noe.

Raseri til aktivisme

Ungdommene i Florida får nå følge av studenter og skoleelever over hele USA som vil omgjøre raseri til aktivisme og lover å øke presset også mot Kongressen i Washington.

Mandag demonstrerte flere hundre ungdommer i en park i Los Angeles med krav om strengere sjekk av våpenkjøpere, og mandag kveld var det en større fakkelmarkering i Tampa i Florida.

En av Gradys venner har opprettet en Twitter-konto med emneknaggen #NeverAgainMSD for å kanalisere sinnet og frustrasjonen inn i politisk arbeid.

Videre til Washington

De hundre ungdommene som tirsdag reiser sammen med Grady til Tallahassee, er allerede i gang med å fortsette presset. Først deltar de onsdag kveld i et åpent møte i Parkland, og så starter planleggingen av en massiv demonstrasjon mot de slappe våpenlovene i Washington 24. mars.

Grady selv har fått livet sitt endevendt. Før skytingen drev han med teater og kroppsbygging mens han forberedte seg på å starte militærtjenesten etter skoleslutt. Nå er han fullt konsentrert om intervjuer og planlegging av markeringer.

Som kommende soldat er han ikke imot våpen, og han forsvarer retten til å ha våpen. Men han mener at halvautomatiske våpen som AR-15 ikke skal være tilgjengelig for sivile.

Endringer på gang?

Helt siden Republikanere fikk flertall i Floridas delstatsforsamling i 1999, har lovgiverne motsatt seg enhver innstramming av våpenlovene, og mange av dem er fortsatt intenst imot alle begrensninger på våpen.

Men enkelte ting tyder på at også noen av de republikanske politikerne i delstatsforsamlingen nå kan være villig til å vurdere strammere lovgiving. Kort etter skytingen ble noen av dem tatt med på besøk til skolen i Parkland for å se på skadene, og de var åpenbart sjokkert.

Republikanernes påtroppende leder i delstatsforsamlingen, Bill Galvano, sier de vurderer en pakke som inkluderer å heve aldersgrensen for å kjøpe våpen til 21 år, en venteperiode for alle kjøp av våpen og forbud mot såkalte bump stocks som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

Andre er likevel fortsatt skeptiske.

– Jeg håper dette ikke politiseres til en debatt om våpen. Noen ganger skulle jeg ønske de hadde rett, men det ville ikke fikse noe. Vi har et grusomt problem med overvekt, men vi går ikke inn for å forby gafler og skjeer, sier Galvanos republikanske kollega Dennis Bailey.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært