Meny

USA markerer seg militært i Svartehavet

Missil-jageren USS Carney på vei gjennom Bosporos-stredet lørdag 17. februar. Foto: US Navy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk marine har økt sitt nærvær i Svartehavet til to krigsskip, i et forsøk på å markere overfor Russlands styrkeoppbygging på Krim-halvøya, melder CNN.

Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014, en aksjon som er anerkjent av de færreste land i det internasjonale samfunnet. Landet bygger stadig sin militære tilstedeværelse i området, og dette har fått USA til å reagere.

– Vår beslutning om å la to krigsskip operere i Svartehavet samtidig er forebyggende, ikke en direkte reaksjon, sier viseadmiral Christopher Grady i en pressemelding fra amerikansk marine.

Marinesoldat ved et .50-kalibers maskingevær ombord på dekket til missil-jageren USS Carney, i det skipet passerer gjennom Bosporos-stredet lørdag 17. februar. Foto: US 6th Fleet/Flickr.

– Vi opererer i det tempo og på de tidspunkt vi selv velger i denne strategisk viktige regionen, sier Grady. Viseadmiralen leder den amerikanske marinens sjette flåte, som har oppsyn med amerikansk marineaktivitet i regionen.

Lørdag sluttet den amerikanske missil-jageren USS Carney seg til USS Ross i Svartehavet for å gjennomføre «maritime sikkerhetsoperasjoner», opplyser amerikansk marine. Det er første gang to amerikanske krigsskip har befunnet seg sammen i Svartehavet siden juli i fjor, da det ble gjennomført en felles øvelse med Ukraina.

– Det fortsatte nærværet av den amerikanske marinen i Svartehavet understreker vår forpliktelse til regional stabilitet, maritim sikkerhet for våre Svartehavspartnere, og det kollektive forsvaret av våre Nato-allierte, sier viseadmiral Grady i pressemeldingen.

Les også: Stoltenberg håper på vendepunkt i forholdet til Russland

– Blank løgn

Søndag erklærte Russland også en ny marine-deployering i området. Det russiske forsvarsdepartementet sendte ut en pressemelding der det het at den russiske fregatten Admiral Essen og to patruljeskip har kommet til Svartehavet for en serie øvelser.

USA og Nato har anklaget Moskva for å sette inn et stort antall soldater og militært materiell på Krim-halvøya de siste årene.

– Påstandene om økt russisk militær tilstedeværelse i Svartehavet er blank løgn, og forsøk på å vende oppmerksomheten bort fra USAs egen våpen- og styrkeoppbygging, sier Jevgenij Serebrennikov i forsvarskomiteen til det russiske føderasjonsrådet til det statlige russiske mediet Sputnik.

Russisk SU-27 avskjærer et amerikansk spionfly av typen US EP-3, 29. januar 2018. Faksimile fra amerikanske marine. Amerikanerne hevder flyet var i internasjonalt luftrom over Svartehavet. Scanpix/EPA.

Russiske fly skal ha fløyet tettere på amerikanske overvåkingsfly i området enn de bruker å gjøre ellers. Et russisk Su-27-kampfly passerte svært tett på et amerikansk overvåkingsfly av typen EP-3 I internasjonalt luftrom over Svartehavet i januar: Video frigitt: Her sneier det russiskekampflyet et amerikansk spionfly. En tilsvarende episode fant sted i samme område i november.

Les også: – Russland simulerte fullskala krig mot Nato

«Dansen med russerne»

En amerikansk militær tjenestemann sier avgjørelsen om å sende de to skipene til Svartehavet er del av en innsats for å «venne Russland til» amerikansk militært nærvær i Svartehavet, som ligger strategisk til mellom Øst-Europa, Kaukasus og Vest-Asia.

– Nato-land har langt mer kyst langs Svartehavet enn Russland. Det er bestemt ikke en russisk innsjø, sier en amerikanske tjenestemann ifølge CNN.

Russisk marineøvelse ved kysten av Krim-halvøya, 9. september 2016. Scanpix/AP.

I tillegg til Russland grenser Svartehavet til Nato-medlemmene Tyrkia, Bulgaria og Romania, samt partnerlandene Ukraina og Georgia. Nato har også økt sin aktivitet i området.

– Vi forsøker nok å finne ut hvordan dansen med russerne skal arte seg i år 2018, i motsetning til under den andre krigen da alle kjente sine roller. Jeg tror det er noen voksesmerter, bemerker en amerikansk tjenestemann i Europa som CNN har snakket med.

Les også: Lavrov: – Vestens russerhat verre enn under den kalde krigen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært