Meny

Fikk 13 barn med ni surrogatmødre - vant foreldrerett

Advokat Kong Suriyamontol har representert japanske Mitsutoki Shigeta. Her møter han pressen etter at klienten ble tilkjent foreldrerett til de 13 barna født ved surrogati i Thailand. Scanpix/AFP,.
Den japanske mangemillionæren fikk 16 barn med ni thailandske surrogatmødre. Etter en lang strid tilkjente tirsdag en thailandsk domstol ham foreldreretten.

Japanske Mitsutoki Shigeta (28) er sønn av en forretningsmagnat innen IT. Det vakte stor oppsikt da det i 2014 ble kjent at han hadde 16 barn med flere surrogatmødre i Thailand, melder BBC News.

Surrogati

Surrogati innebærer at en kvinne blir gravid med, bærer fram og føder barn som etter fødselen skal overleveres til dem som skal være barnets juridiske og sosiale foreldre. Disse kalles gjerne intenderte eller tiltenkte foreldre. Kvinnen som er gravid med barnet kalles surrogat eller surrogatmor.

(SNL)

Retten i Bangkok fant tirsdag at Shigeta er barnas biologiske far, i stand til å forsørge dem, og ikke har bånd til menneskehandel. Ifølge rettspapirene betalte mannen ni thailandske kvinner til å være surrogatmødre for barna hans i 2013, skriver Bangkok Post. Retten la også vekt på at Shigeta er sønnen til grunnleggeren og styrelederen i et kjent, børsnotert selskap i Japan, og selv eier flere bedrifter. Dermed ble han tilkjent foreldrerett til de 13 resterende barna som fortsatt er i Thailand.

Barna har vært i det thailandske barnevernets varetekt siden saken ble offentlig kjent i 2014. Shigeta forlot Thailand kort tid etter at den såkalte «Spedbarnsfabrikk»-saken eksploderte, men gikk siden til søksmål mot det thailandske departementet for sosial utvikling.

De tre øvrige barna fikk Shigeta ansvar for i 2015.

«Spedbarnsfabrikken»

Saken ble omtalt som «spedbarnsfabrikken» da den ble kjent i 2014. Sammen med flere kontroversielle saker førte den til forbud mot kommersielle surrogattjenester for utlendinger i Thailand, melder BBC News. Den nye loven krever at surrogatmødre er i slekt med foreldrene.

I dette bildet fra 12. august 2014 viser thailandsk politi frem bilder av noen av surrogatbarna som ble funnet i luksusleiligheten i Bangkok. Scanpix/AP.

De ni kvinnene som bar Shigetas barn fødte i 2014, før den nye loven trådte i kraft. I tillegg har de mødrene frasagt seg foreldrerettighetene. Dette gjorde at Shigeta kunne søke om foreldrerett.

Shigeta var ikke selv til stede ved rettssaken, men ble anerkjent som eneforsørger for barna.

«Av hensyn til mulighetene de 13 barna får hos sin biologiske far, som har plettfri vandel, beslutter domstolen domstolen at alle 13 født ved surrogati skal anerkjennes som lovlige barn av saksøkeren», het det i en uttalelse fra retten.

Les også: Fødte sitt eget barnebarn

Mistenkt for trafficking

Japaneren ble i 2014 etterforsket av Interpol, mistenkt for trafficking, da det kom frem at han hadde fått 16 barn med surrogatmødre i Thailand. Noen av Shigetas surrogatbarn var allerede brakt til Kambodsja da saken ble kjent.

Den sentrale ungdoms- og familieretten i Bangkok, der dommen falt 20. februar. Scanpix/AFP.

Da lokalt politi undersøkte luksusleiligheten hans i Bangkok fant de ni spedbarn, barnepiker og en gravid surrogatmor. Barna ble anslått å være mellom to uker og to år gamle.

Han besøkte Thailand 65 ganger mellom 2012 og 2014, og ble ved flere anledninger observert da han fraktet barn ut av landet, blant annet av overvåkingskamera på flyplassen.

Thailandske myndigheter mener han betalte kvinnene mellom 73.000 og 98.000 kroner hver, ifølge The Guardian.

28-åringens advokat, Kong Suriyamontol, har uttalt at han kun ønsker seg en svært stor familie, og at han som sønn av en rik japansk entreprenør er i stand til å ta vare på dem.

Det er denne forklaringen som nå har blitt akseptert av retten i Bangkok. Ved inspeksjon i Kambodsja og Japan har thailandske tjenestemenn funnet at Shigeta har tilstrekkelig plass og ansatte til å oppfostre de 13 barna som fortsatt er under statlig omsorg i Thailand.

Les også: Australsk par forlot surrogatbarn med Downs syndrom

Flere tvister

Advokaten sier Shigeta vil kontakte Det thailandske sosialdepartementet om prosessen videre, for å finne ut hvordan man kan unngå «brå endringer» for hvert av de 13 barna, som har blitt vant til barnevernspersonalet.

Thailands revisjon av sine surrogat-lover har ført til en rekke rettstvister, blant annet en 14 måneder lang strid om foreldrerett mellom et homofilt par og en thailandsk surrogatmor. Moren som fødte jentebarnet ble tvunget til å gi henne fra seg.

I en annen mye omtalt sak tapte en thailandsk surrogatmor en rettssak for å få tilbake et spedbarn, da hun fikk vite at den australske faren var tidligere dømt for pedofili, oppsummerer The Guardian.

Les også: Ap vil tillate eggdonasjon, KrF sier nei

Populært