Meny

– Jeg ville at Sverige skulle «slutte å krige mot kalifatet»

Rakhmat Akilov erkjente ikke drapsforsøk på de rundt 100 personene som aktor mener er ofre for angrepet på Drottninggatan i Stockholm i april i fjor. Foto: Johan Hällnäs / Tt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rakhmat Akilov, som sto bak lastebilangrepet i Stockholm i fjor, sier han ville presse Sverige til å «slutte å krige mot kalifatet».

Usbekeren ble ført inn i rettssalen i Stockholm via en egen inngang tirsdag morgen. Han hadde langt skjegg og var kledd i grønne klær.

Med rolig stemme begynte han å forklare seg på russisk.

– Ja, hva ville jeg oppnå? Jeg ville at Sverige skulle slutte å krige mot kalifatet. At man skulle slutte å sende soldater til kampsonene. Og at man skulle slutte å sende gigantiske pengesummer for å bekjempe vårt kalifat, sa Akilov (40).

Den ytterliggående islamistgruppa IS kalte områdene som gruppa kontrollerte i Syria og Irak, for et kalifat. Svenske soldater i Nord-Irak har deltatt i trening av styrker som kjemper mot IS.

Fakta om Rakhmat Akilov:

* 40 år gamle Rakhmat Akilov fra Usbekistan har tilstått lastebilangrepet der fem mennesker ble drept i Stockholm 7. april 2017.

* Han ble filmet av et overvåkingskamera og pågrepet seks timer senere.

* Firebarnsfaren Akilov søkte asyl i Sverige i 2014, men fikk avslag på søknaden i 2016 og skulle utvises.

* Etter utvisningsvedtaket gikk han under jorda, og 24. februar i fjor ble han etterlyst. Tidligere har Akilov oppgitt flere ulike navn, fødselsdatoer og adresser til politiet og svenske utlendingsmyndigheter.

* Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) fikk tips om Akilov i 2016, men koblet ham ikke til ekstreme miljøer og gikk ikke videre med tipset.

* Etter pågripelsen kom det fram at han hadde lagt ut propagandavideoer fra IS på Facebook og gitt likerklikk til bilder av ofre for terrorangrepet under Boston maraton i 2013.

* Rettssaken mot Akilov startet i Stockholm tirsdag 13. februar. Han har sagt seg skyldig i terrorangrep.

* Rettssaken ventes å pågå fram til mai. Aktoratet kommer til å legge ned påstand om livsvarig fengsel.

* Dom ventes i juni.

– Ville drepe svensker

Akilov fortalte også om en oppfordring om å utføre terror fra «vår emir» – etter alt å dømme en henvisning til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

– Og jeg lyttet til den oppfordringen.

Ifølge Akilov gikk oppfordringen ut på å sprenge bruer, bygninger og annet som tilhørte IS' fiender i Europa, USA og Russland. Akilov ville «gjøre en liten egen innsats» ved å «drepe svenske borgere».

– Hvor mange skulle du drepe, spurte aktor.

– Det hadde jeg ikke planlagt.

Akilov sa også at han ville gi «de vantro» og alle som kjemper mot kalifatet, et «kraftig slag».

Fem mennesker ble drept da usbekeren kjørte ned tilfeldige mennesker med lastebil i Drottninggatan i Stockholm 7. april i fjor. Blant de drepte var en elleve år gammel jente.

Erklærte seg skyldig

Da rettssaken mot Akilov begynte for en uke siden, erklærte han seg skyldig. Forsvareren Johan Eriksson sa da at mannens motiv var å skape frykt og å stanse Sveriges deltakelse i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Den terrortiltalte innrømte via sin forsvarer å ha drept fem personer, og å ha såret ti. Han erkjente også å ha begått en terrorhandling, samt forsøk på terrorhandling.

Derimot erkjente han ikke drapsforsøk på de rundt 100 personene som aktor mener er ofre for angrepet.

Asylsøknad avslått

Rakhmat Akilov kom til Sverige i 2014, men asylsøknaden hans ble avvist to år senere. Påtalemyndigheten mener usbekeren ønsket å hevne seg etter avslaget.

Under åpningen av rettssaken ble det tegnet et bilde av hvordan Akilov ble radikalisert i forkant av angrepet. Aktor beskrev blant annet hvordan han hadde brukt den krypterte appen Zello for å komme i kontakt med personer i en gruppe tilknyttet IS.

Rettssaken mot Akilov er den mest omfattende terrorrettssaken noensinne i Sverige og skal vare fram til 9. mai.

Det er satt av tre dager til tiltaltes forklaring.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært